НОВИНИ

Владимир Чуков: Хутите направиха всичко възможно да влязат в дневния ред на американската политика

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 22.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Хутите направиха всичко възможно да влязат в дневния ред на американската политика. Това заяви в "Денят започва" арабистът Владимир Чуков по повод новата ескалация на напрежението между йеменските хути и Израел.

"Темата с хутите е пряко свързана със САЩ. Нека да отбележим, че днес се очаква Бенямин Нетаняху да отпътува за Вашингтон. Той има планирана среща с Джо Байдън утре. Хутите със сигурност ще влязат в темите за разговор на двамата ръководители. Атаката на дрона е бил насочен към американското консулство в Тел Авив. Идеята е хутите да се настанят в дневния ред на американската политика. Близкият изток си остава едно от големите предизвикателства към бъдещия американски президент", категоричен е Чуков.

Той обясни, че ако Доналд Тръмп бъде избран за президент на САЩ, той ще има безрезервната подкрепа към Израел, само че не към Бенямин Нетаняху.

Относно размяната на удари между хутите и Ираел, Чуков коментира:

"Деескалация на напрежението между Иран и Израел няма и не може да има. Определени политически кръгове, които черпят своята сила от религията, не могат да се договорят за бъдещето на държавата в Израел. Докато в Иран властта е доминирана от доктрината на джафаритите, представена от духовния ръководител, юриста-богослов Али Хаменей. Можем да очакваме нещо като примирие, което се търси чрез посредници. След разменените удари между хутите и Израел, президентът на Египет е поискал посредничеството на султаната Оман."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена и 8-годишно дете загинаха в тежка катастрофа на АМ "Струма"
Жена и 8-годишно дете загинаха в тежка катастрофа на АМ "Струма"