НОВИНИ

Демократическата партия е на кръстопът 4 месеца преди президентските избори в САЩ

bnt avatar logo
от БНТ
06:17, 22.07.2024
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Четири месеца преди президентските избори кампанията на Демократическата партия е на пауза. След призиви на демократи Джо Байдън се отказа от надпреварата за Белия дом. Подкрепата му за президентския пост е за сегашния вицепрезидент Камала Харис.

Повече за решението на Байдън и за реакциите в Съединените щати - от Вашингтон предава кореспондентът на БНТ Радослав Минчев.

Американският президент Джо Байдън се оттегли от надпреварата за Белия Дом като кандидат на Демократическата партия.

В писмо в социалните мрежи Байдън заяви, че е чест за него да служи като президент, но смята, че е в интереса на Демократическата партия и страната да не кандидатира за втори мандат. Байдън също добави, че произнесе реч пред нацията по-късно тази седмица.

Решението на Байдън дойде след интензивен натиск на видни членове на Демократическата партия той да се оттегли след неубедителното си представяне на дебата срещу Доналд Тръмп в края на юни.

Американският президент също изрази подкрепа за вицепрезидента Камала Харис, която от своя страна потвърди намерението си да се “кандидатира и спечели” номинацията за кандидат-президент на Демократичната партия.

Подкрепата на Байдън дава предимство на Харис, но не гарантира, че тя ще спечели номинацията по време на конгреса на Демократическата партия в Чикаго през август.

От своя страна кампанията на Тръмп каза, че е готова да се изправи пред когото и да в кандидат на Демократическата партия, но определено са изправени пред нова ситуация и ще трябва да пренасочат кампанията си, тъй като досега тя беше изцяло концентрирана върху Байдън.

Байдън също заяви, че има пълното намерение да остане президент до края на мандата си, който изтича в 12:00 часа на 20 януари 2025 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ
Президентът Румен Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ
Следобедни валежи и гръмотевични бури и днес
Следобедни валежи и гръмотевични бури и днес