НОВИНИ

Беше ли предизвестено оттеглянето на Байдън?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
22:31, 21.07.2024
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Решението на Джо Байдън да се откаже от надпреварата за Белия дом последва турбулентен период от предизборната кампания в Съединените щати. Как се стигна до тук и какво следва?

За по-малко от месец кампанията на Джо Байдън за втори мандат като президент буквално се разпадна.
В този час се провежда заседание на Националния комитет на Демократическата партия. А като основен фактор за оттеглянето на Байдън са последните проучвания в колебаещите се щати Мичиган и Пенсилвания, където той спечели предишния път през 2020 г. и така си проправи пътя към Белия дом.

Краят на надпреварата за Белия дом за Байдън идва малко след като диагнозата ковид го принуди да отмени събития от кампанията си.

Всичко започна с първия президентски дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп по телевизия Си Ен Ен, където настоящият президент се представи лошо. Изглеждаше объркан, губеше мисълта си. Тогава и започнаха призивите за оттеглянето му от поста. С всеки следващ ден тези призиви ставаха все по-настоятелни и към тях се присъединяваха и все по-влиятелни демократи. Започна и оттеглянето на донори от кампанията на Байдън.

Камала Харис е очевидният избор за наследник на Байдън. 59-годишната Харис е с баща от Ямайка и майка от Индия. Тя е първата чернокожа жена и първата жена била главен прокурор на щата Калифорния. Сега е и първата жена и първата чернокожа - вицепрезидент на Съединените щати. Но рейтингът ѝ не е висок, което може да накара демократите да търсят друг кандидат.

Другите три имена, които упорито се спрягат от месеци са Гавин Нюзъм - губернатор на Калифорния - 56-годишният демократ от Сан Франциско е начело на "Златния щат" от 5 години. През последните месеци Нюзъм пътува по-често в чужбина и това подхранва спекулациите, че ще се кандидатира.

Губернаторът на Мичиган - Гретчен Уитмър. Тя е на 52 години - Мичиган е един от ключовите колебаещи се щати, където има голямо чернокожо малцинство и много от така наречените "сини якички" - работещите хора.
Също от Средния Запад е губернаторът на Илинойс - Джей Би Прицкер.

Джо Байдън не е единственият президент, решил да се откаже след само един мандат - последният такъв случай е с Линдън Джонсън от 1968 година.

Но оттеглянето от надпреварата в последната минута е безпрецедентен ход в съвременната история на Съединените щати и крие много рискове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Янчев: Разликата в класите е видима
Тодор Янчев: Разликата в класите е видима
Тръмп: Ще бъде по-лесно да победя Камала Харис, отколкото Байдън
Тръмп: Ще бъде по-лесно да победя Камала Харис, отколкото Байдън