НОВИНИ

Инцидентите с тротинетки в Бургас са се увеличили двойно

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
20:50, 21.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Всяко второ легло в неврохирургията на държавната болница в Бургас се заема от пострадал при инцидент с електрическа тротинетка. По-голямата част от пациентите са туристи. А по данни на полицията в морския град произшествията с тротинетки са се увеличили двойно, спрямо минала година.

Случаите на инциденти с електрически тротинетки в Бургас са през ден. Макар че на всички подстъпи на главните пешеходни улици е указано, че е забранено движението на превозни средства, мярката почти не се спазва.

За минути камерата ни засне редица нарушения – включително баща, който вози на тротинетка малкото си дете, което е абсолютно забранено.

"За първото 6-месечие на 2024 г. настъпилите ПТП с водачи на индивидуални електрически превозни средства са 27 за цялата област. Съставени са 6 акта и 168 фиша. Актовете са съставени за употреба на алкохол от страна на водачите на индивидуални електрически превозни средства“, обясни гл. инспектор Пламен Николов, началник на „Пътна полиция“ – Бургас.

Мария Вълчева не влиза в тази статистика. Единствено нея забелязваме да бута тротинетката си.

"В момента вървя по пешеходната част в центъра, където е забранено. Надявам се все повече хора да го спазват, трябва да се внимава и да се кара с намалена скорост", категорична е Мария Вълчева.

От началото на лятото безразсъдни водачи на тротинетки напълниха неврохирургията в Бургас, сред тях и деца.

"В един период 50% от броя на приетите бяха пострадали от тротинетки. Двама от тях бяха с фрактура на черепа, по-тежко пострадали, за съжаление единият почина", каза д-р Стефан Шишков, началник на Отделението по неврохирургия в УМБАЛ-Бургас.

Разрешената скорост на тротинетките по закон е до 25 км/ч. Но Общинският съвет в Бургас органични тази скорост по велоалеите в Морската градина.

"Ограничението на скоростта е 8 км/ч в Морската градина, защото 20 км/ч, съгласете се, е твърде висока скорост за придвижване в Морската градина, децата бягат, това е пешеходна зона, не може да се спре толкова бързо", подчерта Евелина Михалева, председател на Комисията по транспорт и безопасност на движението.

"Някои от собствениците на тези превозни средства развалят фабричните настройки. Те им махат ограничението и ги карат с над 50 км/ч", отбеляза д-р Стефан Шишков, началник на Отделението по неврохирургия в УМБАЛ-Бургас.

Затова и от полицията в Бургас всяка седмица правят мащабна акция срещу нарушителите с тротинетки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо Байдън се оттегля от надпреварата за Белия дом
Джо Байдън се оттегля от надпреварата за Белия дом
Фис победи Зверев на финала на турнира на клей в Хамбург
Фис победи Зверев на финала на турнира на клей в Хамбург