НОВИНИ

Опасно близо: Само на 600 метра от българската граница е пожарът, който бушува трети ден в Гърция

Останали мини от войните възпрепятстват гасенето на пожара от наземни екипи

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Миглена Медарова
19:16, 21.07.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Само на 600 метра от българската граница е пожарът, който бушува трети ден в Гърция. Опасно близо, на по-малко от два километра от огъня, са санданските села Петрово и Голешово. Ситуацията е високорискова, казаха от пожарната служба. Горски и пожарникари са на място, за да предотвратят навлизането на огнената стихия в планина Славянка, където се намира и резерватът "Али Ботуш".

Трети ден огнен ад над Драма в Гърция. Хора гасят само в ниската част. Летателна техника изсипва тонове вода в опит да спре огнената стихия.

В България противопожарни екипи и горски разчистват браздата.

До края на деня бяха направени няколко километра просеки, които да задържат пожара от Гърция извън нашата територия, като работниците се постараха да стигнат до най-високата точка.

"Нашите хора, които гасят в зоната, в която има само треви и храсти, казват, че пожарът е на около 600 метра от нашата територия. Ще предприемем действия, такива, че да можем като превантивни мерки да го овладеем, ако стигне до тук. Надявам се, гърците да се справят. Но за всеки случай, ние се готвим", каза Пламен Поюков - директор на ДГС Катунци.

"Правим, колкото се може по-дълга отсечка, за да имаме фронт в утрешния ден, ако се наложи да дойде пожарна. Ако вече наближи прекалено много, ще се запали насрещен пожар, за да може да го пригасиме", заяви Стойко Велянов - ДГС Катунци.

В следобедните часове вятърът, който духа в посока България се усили. Засилиха се и действията на хората на терен, но докъдето е възможно.

"На няколко километра имаме екипи. В момента обаче, е опасно за нашите служители да преминават границата при това, че има останали мини от войните.

БНТ: Има мини?

- Да. И нямаме възможност да влизаме, така че го охраняваме от наша страна. Колегите гасят с хеликоптери, самолети. От Гърция имам предвид, за да не допуснат някакъв инцидент", подчерта главен комисар Александър Джартов – директор на ГДПБЗН.

"Още от преди време, партизанското движение и са останали много. Като се запали сандъкът, целият сандък гори. И има мини. По един метър прави дупка. Танкови мини", коментира жител на село Петрово.

Жителите на близките села Голешово и Петрово вече са преживели този кошмар преди години. Сега страхът от срещата с огъня е още по-силен.

"Лошото е, че се намираме в иглолистни насаждения, което, смолата, която съдържат, гори много бързо и става проблем", отбеляза Стойко Велянов - ДГС Катунци.

"Има човек, който ще бъде тук, но дано не се стига да се налага да евакуираме хора. Ако можем с нещо да сме полезни, ще го направим и ще съдействаме. Да се вземат превантивни мерки, защото ние винаги малко сме след случилото се", коментира Борислав Борисов – жител на село Петрово.

През нощта както гръцките екипи, така и нашите ще спрат работа. Но дежурни ще бдят, за да се уверят, че огънят няма да прехвърли билото и да създаде опасност за хората в близките села.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте "След новините": Париж подготвя една различна Олимпиада с минимален въглероден отпечатък
Гледайте "След новините": Париж подготвя една различна Олимпиада с минимален въглероден отпечатък
Барселона ще опита да върне Канте в Европа
Барселона ще опита да върне Канте в Европа