НОВИНИ

Всяко второ легло в неврохирургията в Бургас се заема от пострадал при инцидент с електрическа тротинетка

всяко второ легло неврохирургията бургас заема пострадал инцидент електрическа тротинетка
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
09:03, 15.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Расте броят на хората, приети в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ Бургас след инцидент с електрическа тротинетка.

Случаите са през ден, а преди две седмици половината от леглата в отделението са били заети от такива пациенти. Повечето от пострадалите са мъже. Тревожното е, че освен без каска, те са карали електрическите возила и след употреба на алкохол. Това разказа началникът на Отделението по неврохирургия д-р Стефан Шишков. Той и колегите му са категорични, че въпреки законовите промени, регламентиращи управлението на тротинетки, няма дисциплиниращ ефект – инцидентите не намаляват, а се увеличават.

Само за месец през Многопрофилното спешно отделение на УМБАЛ Бургас са преминали 71 пациенти с травма на глава от различен произход. Сред тях - падане от тротинетка, мотор, катастрофи, побои, припадък. От тях 32 са деца. Половината от пациентите са насочени за домашно лечение, но 30 са приети в неврохирургично отделение и в реанимация. Сред тях има и сериозно пострадали, със счупен череп, претърпели спешни операции. Констатиран е и смъртен случай вследствие от управление на електрическо превозно средство – мъж на 29 години.

Още преди четири години Законът за движение по пътищата регламентира, че водачите на тротинетки трябва да имат навършени 14 години. До навършване на 16 г. децата могат да се движат само по велоалеи. След това – и по улици, но задължително с каска, ако нямат навършени 18 години. Миналото лято, отново след множество инциденти с тротинетка, неврохирурзите на УМБАЛ Бургас призоваха всички родители задължително да слагат на децата си каски, но не всички послушаха този съвет. По улиците на града често могат да се видят и деца под 14 години, които управляват тротинетки по двама и трима едновременно, макар че и това е забранено от закона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антонина Зетова пред БНТ: Без талант и упоритост няма как да се случат нещата (ВИДЕО)
Антонина Зетова пред БНТ: Без талант и упоритост няма как да се случат нещата (ВИДЕО)
Хари Кейн: Ще ни боли дълго време, бяхме толкова близо
Хари Кейн: Ще ни боли дълго време, бяхме толкова близо