НОВИНИ

Тръмп: Миналата седмица поех куршум в името на демокрацията

Драконовски мерки посрещнаха привържениците на Тръмп в Мичиган

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:05, 21.07.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Първа съвместна предизборна изява на Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс и първи митинг за бившия президент след покушението от миналата събота. Няколко хиляди души се събраха в Мичиган за подновената кампания на републиканците, които от петък вече официално имат своя кандидат за Белия дом. Без помен от смирението, което показа по време на 90-минутната си реч от онзи ден, Доналд Тръмп се върна към обичайния си стил на говорене.

Снайперисти по покривите на сградите, отцепени улици, метални детектори на входа на залата - драконовски мерки посрещнаха привържениците на Доналд Тръмп в Мичиган. На закрито и обграден от агенти на Сикрет сървис, милиардерът се появи без бялата превръзка на ухото. Лекарят на бившия президент съобщи, че раната от куршума, който го одраска, е с диаметър 2 см и вече заздравява.

Преди "героя на вечерта" на сцената се качи кандидатът за вицепрезидент Джей Ди Ванс.

"Признавам, че още ми е странно да виждам името си на табелите. Това е огромна чест. Като се замисля, че никой от семейството ми дори не е бил в университет, а ето ме сега - кандидат за вицепрезидент на Съединените щати. Това е една велика държава. Човече, още не мога да го осмисля!", каза Джей Ди Ванс, кандидат за вицепрезидент на Републиканската партия.

Макар в петък да заяви, че никога повече няма да говори за покушението, в Мичиган Тръмп отново разказа за стрелбата и повтори, че само Господ е помогнал той да остане жив.

"И си казах - какво беше това, какво беше това?", разказа Доналд Тръмп, кандидат-президент на Републиканската партия.

Тръмп говори и за набралия популярност радикален план за управление и каза, че няма никаква представа какво е Проект 2025-а и отрече да има общо с екстремистки идеи.

"Упорито казват "той е заплаха за демокрацията". А аз им отговорям - какво за Бога съм сторил на демокрацията? Миналата седмица поех куршум в името на демокрацията", заяви Доналд Тръмп, кандидат-президент на Републиканската партия.

Не спести и коментара си за разделението в Демократическата партия и призивите Джо Байдън да се оттегли.

"Нямат никаква представа кой е техният кандидат. И ние не знаем кой е, а това е проблем. Но ще разберем. Дано да си решат проблемите", каза Доналд Тръмп, кандидат-президент на Републиканската партия.

Публикувано днес проучване на ABC/Ipsos показва, че седмица след стрелбата, рейтингът на Тръмп се е увеличил от 30% на 40%. Одобрението за Джо Байдън пък е спаднало до 32%. Но докато очаква да научи името на опонента си за вота през ноември, милиардерът вече е уверен в победата си:

"Ще направим Америка безопасна отново! Ще направим Америка велика отново!", категоричен е Тръмп.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутати предлагат мерки за ограничаване на схема за източване на НОИ, известна като "френска безработица"
Депутати предлагат мерки за ограничаване на схема за източване на НОИ, известна като "френска безработица"
Четири златни медала за българските състезатели по скокове във вода на Балканиадата във Варна
Четири златни медала за българските състезатели по скокове във вода на Балканиадата във Варна