НОВИНИ

Кражба на спестявания на възрастни хора от старчески дом остава безнаказана

От касата на дома липсват над 40 000 лева, а вече година и половина извършителят на обира не е заловен

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
20:30, 21.07.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Кражба от дома за стари хора в Средец остави близо 30 пенсионери без спестявания. От касата на дома липсват над 40 000 лева, а вече година и половина извършителят на обира не е заловен. Хората са още по-притеснени, след като преди дни прокуратурата е спряла производството за престъплението.

92-годишната Иванка Николова е сред потърпевшите, чиито пари са откраднати. Тя е оставила в касата на дома за съхранение спестявания, които да бъдат ползвани за нейното кремиране.

"Трябва да имаме пари за погребението. Аз съм самичка, синът ми почина и снаха ми почина. Сама отделях, 10 годни съм тук, 3000 лева съм събрала", споделя Иванка Николова.

Освен за погребения, хората събирали пари и за подаръци на рождениците в дома - до нощта на 23 януари миналата година.

"Извършителят или извършителите са проникнали, като са срязали метална решетка на прозорец, оттам са проникнали в касово помещение, където са взломили метална касета, откъдето е извършена кражба на сумата от около 45 хиляди лева“, обясни гл. инспектор Милен Гайдарджиев, началник „Имуществени престъпления“ към ОД на МВР-Бургас.

До момента няма арестувани, а производството е спряно.

"И сега ти казват, пийте една студена вода. Всички казват - вътрешни хора, ама кои са тези вътрешни. Всички са притеснени, всички говорят, ама никой не смее да каже, защото вратата отворена казват, който не му харесва, прав му път", каза Иванка Николова.

"Това, което се иска от мен, като директор, съм го направила. В никакъв случай не мога да си позволя да обвиня когото и да било. Нито потребител, нито служител", подчерта Красимира Апостолова, директор на дома.

"Това деяние е в тъмната част на денонощието, малките часове, нямаме свидетели, очевидци, прегледани са множество видеозаписи, правени са анализи и други редица мероприятия, които не дадоха резултат", заяви гл. инспектор Милен Гайдарджиев, началник „Имуществени престъпления“ към ОД на МВР-Бургас.

"Спряното производство в никакъв случай не означава, че то приключва като такова. Напротив, възложени са с постановлението на наблюдаващия прокурор удължаването на провеждането на оперативно-издирвателните мероприятия по установяването на извършителите на същото деяние и при събирането на достатъчно доказателства, съответно лицата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност", обясни Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура – Бургас.

На това се надяват и възрастните хора от дома, които вече са останали без почти никакви спестявания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девето място за младежите U20 на европейското по баскетбол в Питещ
Девето място за младежите U20 на европейското по баскетбол в Питещ
Убедителен триумф за Франция на европейското по волейбол U18
Убедителен триумф за Франция на европейското по волейбол U18