НОВИНИ

Производството на коли по времето на ковид: Отговарят ли автомобилите на официалните характеристики?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:38, 21.07.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Възможно ли е коли, които са произведени по време на ковид пандемията, да не отговарят на официалните характеристики. През последните 4 години индустрията пострада от недостиг на чипове и други компоненти. Дали обаче това е довело и до занижено качество и потърпевши ли са българските шофьори?

Ковид пандемията, а впоследствие и войната в Украйна, създаде поредица от предизвикателства за автомобилната индустрия и нейните клиенти.

"През ковид пандемията липсваха много агрегати и части за автомобили. Знаете, че те се произвеждат в държави, които бяха засегнати от ковид пандемията", каза Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили.

"Украйна е един от най-големите доставчици в Европа на кабелни снопове. Почти със старта на войната, 2-3 седмици след това се наруши производството", заяви Нестор Несторов от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители.

Клиентите в Европа обаче не са получили по-малко за парите си, обясняват от бранша.

"Имахме сериозни проблеми с наличностите по-скоро като обеми, нямахме проблеми със самите автомобили. Естествено, имаше определени компоненти, които липсваха, но те по-скоро бяха от областта на комфорт, функционалност", подчерта Нестор Несторов, член на УС на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители, бранд мениджър на автомобилна компания.

"Това, което производителите направиха, това е друга важна стъпка и се нарича редуциране на комплексността. Това означава, че ако в един автомобил, в който преди 10 години сте можели да си поръчате автомобила и да си изберете от каталог с допълнително оборудване - примерно 100 опции, в момента има само 30 и те могат да се комбинират една с друга."

На практика това означава, че ако преди 10 години клиент е можел да избира от каталог от 100 различни екстри, то сега допълнителното оборудване е сведено до 30 и то само комбинирани в пакет.

Новините от автомобилния сектор обаче са добри. Данните за първите 6 месеца на тази година показват ръст от близо 31% в регистрираните нови коли. Причината - нормализирането на производството през средата на миналата година и доставянето на коли поръчани преди това.

"Този обем на поръчани автомобили беше доставен в България и съответно издаден към крайните потребители. Този обем автомобили влиза в момента като нови регистрации в статистиката", посочи Нестор Несторов.

На вторичния пазар доставките са нормални.

"Пазарът е в застой - не се вдигат цените. Очаквам полека-лека да има и едно намаляване на цените в дългосрочен план", каза Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили.

На пазара на нови автомобили търсенето се запазва на добро ниво. Налични са и промоционални условия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димо Андреев пред БНТ: Имах сили за златен медал (ВИДЕО)
Димо Андреев пред БНТ: Имах сили за златен медал (ВИДЕО)