НОВИНИ

В България не сме узрели за защита от киберсигурност, затова не ни засегна големият IT срив, смята експерт по киберсигурност

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 22.07.2024
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Това е най-големият срив от 2017 г. Милиони бяха засегнати. Това показа колко сме зависими и уязвими от тези технологии. Това заяви Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в "Денят започва".

Това беше бъг, който не е чрез външна хакерска намеса, тя дойде от самите инженери на продукта. "Крауд Страйк" е компанията, "Фалкон" е продуктът. Този продукт се грижи крайните устройства да бъдат защитени от вируси. На 19 юли, рано сутринта, инженерите на "Крауд Страйк" пускат регулярен ъпдейт. Впоследствие, може би, защото не е тестван достатъчно, всяко устройство по света, който има инсталиран този антивирусен агент и е с операционна система Windows, дава бъг и не може да се стартира устройството", каза още Любомир Тулев.

Експертът по киберсигурност обясни, че след сривът е имало опити за измами, защото много са се възползвала от ситуацията, като са пращали имейли от името на инженерите в "Крауд Страйк" със заявката, че могат да съдействат.

По думите му в България сривът не се е усетил толкова силно, както в световен мащаб, защото "ние не сме толкова узрели за киберсигурност",

"Не сме узрели за защита от киберсигурност, в по-голямата част от компаниите в България не са имали инсталиран този антивирусен софтуер", обясни Любомир Тулев.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров остава в топ 10 на световната ранглиста за 13-а седмица
Григор Димитров остава в топ 10 на световната ранглиста за 13-а седмица