НОВИНИ

След глобалния IT срив: Преодоляването на последиците ще отнеме време

Засегнати са 8,5 милиона устройства с "Уиндоус", съобщиха от Майкрософт

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:02, 20.07.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Мащабният IT срив, който предизвика хаос по света в петък, продължава да причинява известни неуредици.
Експертите предупреждават, че от повредата сега могат да се възползват хора с престъпни намерения.
Въпреки че грешката в софтуера е коригирана, очаква се рестартирането на всеки засегнат компютър да отнеме огромно количество работа и време.

Въпреки че като цяло летищата по света обявяват отстраняване на повредата, все още има пътници, които не са сигурни, че ще отидат на ваканция или ще се върнат у дома.

Очаква се забавянето и отмяната на полети да продължат и през почивните дни. Пример за продължаващия проблем е Великобритания. Редица летища там, като лондонските "Гетуик" и "Хийтроу", както и тези в Манчестър и Белфаст, предупредиха пътниците да проверяват полетите си тези дни.

"Пътувам от Канада за Хамбург, но полетът ми беше отменен, когато слязох от самолета. Блокирана съм тук от 24 часа и мисля, че никой не може да ми помогне", сподели Анна Сейгър на летище "Хийтроу", Лондон.

Извън транспортния и туристическия отрасъл, Националната фармацевтична асоциация на Великобритания предупреди, че нарушенията в аптечните услуги вероятно ще продължат и през уикенда.

Снимки: АП/БТА

По целия свят банки, супермаркети и други големи институции съобщават за компютърни проблеми, прекъсващи услугите, докато много фирми все още не могат да приемат цифрови плащания или да получат достъп до ключови бази данни.

"Това няма да е дългосрочен проблем. Въздействието обаче вероятно може да повлияе на доверието, което потребителите имат, както в технологията като цяло, като поддържаща система, така и по-специално в технологията срещу злонамерен софтуер", смята Стефано Занеро, специалист по киберсигурност.

Експертите предупреждават потребителите да внимават за потенциални измами и опити за достъп до лични данни, докато системите се възстановяват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димо Андреев осигури трети медал за България на еврошампионата по лека атлетика за юноши и девойки
Димо Андреев осигури трети медал за България на еврошампионата по лека атлетика за юноши и девойки
Спортни новини 20.07.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 20.07.2024 г., 20:50 ч.