НОВИНИ

Пожарът в Централен Балкан е потушен

Благодат дойде с дъжда, каза директорът на Национален парк "Централен Балкан"

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Станислава Христова
19:32, 20.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът в Централен Балкан е потушен. Завалялият след обяд над района дъжд спомогна за овладяването на огъня. Повече от 72 часа продължиха усилията за гасенето му в резерват „Стенето“ на територията на Национален парк "Централен Балкан". В акцията участваха служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари от местни районни служби, над 55 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, 30 доброволци от формирования от гр. София и гр. Пловдив. В операцията се включиха и два специализирани хеликоптера, съобщиха от МОСВ.

В района на Беклемето около 15.00 часа заваля и всички, които се бореха с огъня в труднодостъпната местност, си отдъхнаха.

"Благодат дойде, ако повали половин час така, пожарът ще бъде загасен", каза Георги Кръстев - директор на НП "Централен балкан".

Огънят се разпростря на площ от 1000 декара. Горяха вековни букови и смесени гори в резерват „Стенето“ на територията на Национален парк "Централен Балкан". Към огнеборците от Карлово в борбата с огъня днес се включиха 40 военнослужещи с техника, българския модул за гасене на горски пожари, служители на парк
„Централен Балкан“ . Помагаха и хеликоптерите от Чехия. Пожарът е забелязан преди 3 дни от служител на дирекция Централен Балкан в много труднодостъпна местност с пропасти и скали. Веднага са предприети мерки, но по пътя джипът на служителите на националния парк пука гуми.

"Отивайки натам, по пътя имаше метални шипове, които спукаха гумите и това допълнително усложни ситуацията. Неведнъж сме залавяли бракониери и може би е отмъщение към нашата работа", смята Георги Кръстев.

Той допуска, че в основата на пожара е наложената мярка, която ограничава пашата на животни в националния парк. Служебният вътрешен министър не изключи версията за умишлен палеж.

"Ако някой е направил нещо умишлено, това са хора, които познават много добре терена. Този вариант не се изключва, но ние правим всичко възможно да локализираме огнището, да потушим огъня, за да не дадем възможност той да се разпростира", подчерта Калин Стоянов - служебен министър на вътрешните работи.

Калин Стоянов и служебният премиер Димитър Главчев днес по обяд бяха на място, за да се запознаят със ситуацията.

"Ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват, който е много труднодостъпен, а там са няколко огнища. Ще има нужда от специалисти, които са с алпийска подготовка, хубавото е, че има подготвени доброволци, а и самите пожарникари имат такава подготовка", заяви служебният премиер Димитър Главчев.

Община Карлово осигури храна и вода, предостави и своя специализиран автомобил – 10-тонна водоноска, която зареждаше специализираните автомобили на карловските пожарникари и пожарната кола на ВМЗ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар пламна в планината над Сандански
Пожар пламна в планината над Сандански
Ландо Норис ще тръгне от първа позиция на Гран при на Унгария
Ландо Норис ще тръгне от първа позиция на Гран при на Унгария