НОВИНИ

Утре започва доставка на контейнери за живеене в село Воден, каза министър Калин Стоянов

Пети ден продължава борбата с огъня край ямболското село Воден 

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Десислава Петкова
20:15, 20.07.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Вече пети ден продължава борбата с огъня край ямболското село Воден.

Към момента има едно активно огнище, което се разгоря заради силния вятър. Там са насочени екипи и техника за локализирането му. В гасенето участват и два хеликоптера. Няма опасност за населените места. В късния следобед министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че започва организацията по доставянето на 14 напълно оборудвани фургона от активите на МВР, в които да бъдат настанени хората, чийто къщи изгоряха.

Остава частичното бедствено положение в пограничната ямболска община Болярово. Над 200 души и два хеликоптера и днес бяха мобилизирани в борбата с огъня. Пожарът край Воден изпепели 35 къщи. Голяма част от хората няма къде да нощуват. Зина е многодетна майка със седем деца. Домът ѝ е опожарен.

"Голи, боси избягахме, огънят направо влезе вътре. За малко остана да горя с моята дъщеря, когато се върнах, видях - вънка съм, без къща съм", каза Гина.

Две вечери жената децата ѝ са спали под открито небе.

"Един човек ме съжали. Снощи ме прибра, даде ми горния етаж. И тука сега съветът ми дава храна, вода, за ядене да не са гладни моите деца. Нямам една стотинка пари", допълни тя.

Към момента хората, които останаха без дом, са настанени при роднини. Жителите на Воден живеят в страх.

"Ние още, струва ни се, че сме в някакъв сън и не можем да излезем от него. Наистина е страшно и ужас изпитваме. Лягаме си с тревога, събуждаме се с тревога", споделя Атанаска Мартинова.

Хората, които имат вили в засегнатите села, днес се завърнаха, за да видят пораженията от огъня. Стоян Ганчев живее в чужбина и щом разбира за пожара, хваща първия възможен полет.

"От Англия се прибрах заради пожара. Чух, имам камери по къщата, видях че гори всичко и по спешност същия ден си вземах билет и пристигнах снощи", разказа Стоян Ганчев.

Във Воден и Крайново все още не е започнало разчистването на изгорелите къщи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Зверев и Артюр Фис са финалисти на турнира в Хамбург
Александър Зверев и Артюр Фис са финалисти на турнира в Хамбург