НОВИНИ

Българка покори върха на световното първенство по лека атлетика за хора с увреден слух

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 22.07.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

59 секунди и 86 стотни. Толкова отне на Илияна Мичевска, за да се качи на световния връх. На финала на бягането на 400 метра на световното първенство по лека атлетика за хора с увреден слух в Тайван, момичето спечели безапелационна победа, а след това добави и второ злато в бягането на 800 метра. Успех на инат. Въпреки условията. И сълзи от щастие докато слуша българския химн.

Илияна се среща с леката атлетика преди четири години. Първоначално за удоволствие. Роденото в Троян момиче, днес живее в Бургас и въпреки тежките условия за подготовка, днес е на световния връх.

"Бургас не се слави с развита лека атлетика. Имаме доста трудности - метереологичните условия, тренираме на открито. Надявам се успехи подобни на моите да провокират някаква промяна. Пътят е труден, изпълнен е с възходи и падения. Просто вярвам, че всеки един, който има упоритост, вяра и воля, ще стигне докъдето мечтае", мисли Илияна Мичевска.

Именно упоритостта отвежда Илияна до двойното злато в Тайван. В бягането на 400 метра тя побеждава съперниците си с огромна разлика.

"Аз отидох на това състезание с очаквания и увереност. Бях спокойна преди самия старт. Това състезание ми помогна да натрупам опит, който ще ми бъде полезен в следващите стартове".

Най-силна за момичето е емоцията от българския химн по време на награждаването.

"Чувството е неописуемо, не мога да го сравня с нищо друго. Пожелавам на всеки спортист да го изпита, защото това е може би е мисията на всички, които ежедневно се трудят независимо в кой спорт. Това е най-голямата наслада и наистина чувството е неописуемо".

Следващата голяма цел пред 18-годишната състезателка са Олимпийските игри за глухи, които ще се проведат през следващата година в Токио.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
976 пункта за технически прегледи вече предават данните в системата на "Автомобилна администрация"
976 пункта за технически прегледи вече предават данните в системата на "Автомобилна администрация"
БСП и ИТН са готови да направят опит за реализиране на третия мандат
БСП и ИТН са готови да направят опит за реализиране на третия мандат