НОВИНИ

Разпитват гранични полицаи от Бургас по делото за катастрофата с автобуса-убиец

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:49, 22.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Разпитват гранични полицаи от Бургас заради смъртта на колегите им при катастрофата през август 2022 г. Тогава автобусът убиец, пълен с мигранти, помете патрулния автомобил на Йордан Илиев и Атанас Градев, които след дълго преследване се опитаха да спрат нарушителите. Днес беше поредното заседание по делото за убийството на полицаите.

Пред Окръжния съд в Бургас се изправиха четирима от граничните полицаи, преследвали автобуса-убиец. След инцидента, от ръководството на МВР ги критикуваха, че не са успели да го спрат по-рано.

БНТ: Защо не успяхте да го спрете, какви бяха трудностите?

"Всичко съм описал в докладна, която съм дал след самия инцидент. Нямам какво да кажа повече по въпроса", каза мл. инспектор Пламен Томов, група "Охрана на държавна граница", ГПУ-Бургас.

Пред съда инспектор Томов заяви, че са получили сигнал за стар автобус, който не е спрял на стоп-палка. Нито той, нито колегите му, са знаели, че вътре има мигранти. Няколко пъти автобусът ги е засичал на пътя и се е опитвал да ги изхвърли в канавката.

Коста Димитров, граничен полицай: "Виждате на камерите на общината как се движи автобусът. За да прелети! Е, как ще го спрете! Такъв голям автобус, според вас, може ли да го спрете. Каквото е трябвало сме го направили. Сега, че искат да ни изкарат виновни е отделен въпрос, нашата работа ние сме си я свършили както трябва, поне аз така мисля."

Граничните полицаи не видели сблъсъка. Чули единствено удара. Разпитани бяха и част от спасителите, отзовали се първи на мястото на инцидента.

Даниел Зафиров, командир на екип, РСПБЗН – Бургас: "Опитвахме се да ги спасим максимално бързо, каквото можем да направим."

Близките на загиналите полицаи трудно сдържат сълзите си.

Панайот Градев, син на загиналия Атанас Градев: "Справяме се по някакъв начин, трябва..."

Единствен обвиняем по случая е сириецът, шофирал автобуса. На предишното заседание по делото, той заяви, че съжалява за случилото се. До момента, от нелегалните мигранти в автобуса, е разпитан само един. Останалите над 40 са в неизвестност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария и Словакия са поискали посредничество на ЕК при консултации с Украйна
Унгария и Словакия са поискали посредничество на ЕК при консултации с Украйна
Без Маркета Вондроушова на Олимпийските игри в Париж
Без Маркета Вондроушова на Олимпийските игри в Париж