НОВИНИ

Помощ от държавата ще получи фермерът от Харманли, който загуби стадото и стопанството си

Земеделският министър Георги Тахов се срещна с пострадали от пожара фермери в Странджа и Сакар

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
17:52, 22.07.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Помощ от държавата ще получи 43-годишния животновъд от Харманли, който загуби стадото и стопанството си. Това обеща министърът на земеделието Георги Тахов, който днес се срещна с Иван Янъков и други пострадали от пожара фермери в Странджа и Сакар. Това е вторият удар по животновъдите в района, след чумата от 2018 година, а ефектът от бедствията - населението в тези райони се е стопило с 20%.

Иван Янъков, фермер от Харманли: "Загубите са огромни, загубите са просто за мене всичко, което имах - отиде на пожара."

В пожара, 43-годишният Иван Янъков от Харманли изгуби стадото си от близо 250 селектирани овце. Днес властта обеща да му бъдат изплатени 45 хиляди лева от държавната помощ де минимис, както и да поеме разходите за строителни материали.

Георги Тахов, служебен министър на земеделието и храните: "Създадена е организация за бърз опис на щетите, констативни протоколи и своевременно свикване на управителни съвети, независимо от сезона и своевременно изплащане на щетите."

За да получи помощта, Иван и останалите засегнати фермери ще трябва първо да преодолеят бюрокрацията.

Иван Янъков, фермер от Харманли: "Пожарната ме пращат в полицията, полицията ме пращат някаква такса да плащам и така. И пак в полицията да попълня молба. Искат ми я днес, дали ще я взема днес - не знам."

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация поискаха държавата да приложи по гъвкав механизъм за помощ на засегнатите животновъди и земеделци.

Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите: "Едно животно струва, не по-малко от 400 лева, тоест обезщетението само за животните е 100 хил. Изгоряла му е цялата ферма, фуража за зимата, оборудване, инвентар, всичко. Та помощта de mimimis, която се коментира - нейният таван е 25 хиляди евро съответно ни трябват различни инструменти, на този човек са му изгорели и пасищата. Реално той в момента започва не от 0, под 0-та е. Затова е важно държавата в такива моменти да бъде гъвкава."

снимки: БТА

Засега Иван няма да се отказва от животновъдството. Но подобен удар по хората, които гледат животни в района имаше и през 2018 година, когато хиляди овце и кози бяха умъртвени заради чумата.

Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите: "Отдавна коментираме, че трябва да се търсят мерки за поощряване на животновъдството като цяло в страната, за да не се наблюдава точно такъв отлив от тези селски райони."

След 2018 година и в Болярово и в Харманли населението се е стопило с повече от 20%.

Вижте повече в прякото включване на Виктор Борисов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националките до 20 години без шанс срещу Турция на Балканиадата по волейбол
Националките до 20 години без шанс срещу Турция на Балканиадата по волейбол
Петър Мицин и Габриела Георгиева се разписаха на Стената на олимпийското примирие
Петър Мицин и Габриела Георгиева се разписаха на Стената на олимпийското примирие