НОВИНИ

Ще подкрепят ли демократите Камала Харис за кандидат-президент на САЩ?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:05, 22.07.2024
Чете се за: 05:20 мин.
По света
Слушай новината

Облекчение и надежда сред редиците на Демократическата партия след оттеглянето на президента Джо Байдън от надпреварата за Белия дом. Сега цялото внимание е насочено към вицепрезидента Камала Харис, която получи подкрепата му да продължи битката на демократите за президентския пост. Много влиятелни представители на партията вече заявиха, че застават зад нея, други обаче запазиха мълчание.

За втори път в рамките на седмица и за по-малко от час президентската надпревара в САЩ отново промени хода си. В неделния следобед президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от битката за Белия дом и заяви подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ: "За мен е чест да имам подкрепата на президента и моето намерение е да заслужа и да спечеля тази номинация. Ще направя всичко по силите си, за да обединя Демократическата партия – и нашата нация – за да победя Доналд Тръмп и неговата крайнодясна програма "Проект 2025"."

В следващите часове Камала Харис получи подкрепата на много влиятелни представители на партията. Сред първите, които застанаха зад нея бяха Хилари и Бил Клинтън. Смятани за потенциални кандидати на демократите за водещи позиции и в бъдеще, също заявиха, че застават зад нея. Сред тях губернаторът на Калифорния Гавин Нюзъм, сенаторите от Масачузетс и Пенсилвания - Елизабет Уорън и Джош Шапиро.

Гавин Нюсъм, губернатор на Калифорния: "Твърда. Безстрашна. Упорита. Когато демокрацията и бъдещето ни са на карта, никой не е по-добър от вицепрезидента Камала Харис в това да се изправи срещу мрачния план на Доналд Тръмп и да поведе страната в една по-здравословна посока."

Елизабет Уорън, сенатор от Масачузетс: "Заявявам подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, защото тя е готова да действа, да обедини партията ни, да се изправи срещу Доналд Тръмп и да победи през ноември!"

Ейми Клобучар, сенатор от Минесота: "Тя е невероятно силен лидер, който само ще допринесе за тази позиция, за тази кампания. Тя е човек, който познава тази работа, този пост. Познавам я и като добър човек."

Джош Шапиро, губернатор на Пенсилвания: "Ще направя всичко, за да помогна Камала Харис да бъде избрана за 47-мия президент на САЩ."

Радост и надежда и сред обикновените американци:

Оуен, жител на Вашингтон: "Не бяхме изненадани. Не беше шок. Чакахме го цяла седмица."

Тайси, жител на Йю Йорк: "Тя е жена. И може би ще направи промени. Защото ние имаме нужда от много промени. И от мир."

Емоционално приеха новината и в университета Хауърд, който е завършила Камала Харис.

Хамар Соуел, студент в университета Хауърд Вашингтон: "Много съм развълнуван. Само мисълта, че може да стане президент, при това е учила тук в Хауърд, а и първата цветнокожа жена президент - вълнуващо е."

Мнозина от най-близките сътрудници на президента Байдън са научили за решението му в последния момент. А то е взето в къщата му в родния Делауеър. Разговорите започват в събота вечер, като акцент в тях са последните социологически проучвания, които не са били обещаващи. Окончателно Байдън решава да се оттегли от надпреварата в неделя сутрин. В 13:45 часа местно време във видео-разговор със служители на Белия дом и членове на щаба, Байдън съобщава новината, минута по-късно е разпространено онлайн посланието, с което се отказва от участие в избори. Реакциите на републиканците не закъсняват. Доналд Тръмп заяви, че ще е по-лесно да победи Харис и призова Байдън да се оттегли и от президентския пост.

Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ: "Джо Байдън не беше в състояние да участва в президентската надпревара, и със сигурност не е способен да изпълнява задълженията си... И никога не е можел!"

А ще напише ли Камала Харис история като първата цветнокожа жена кандидат за президента на САЩ ще стане ясно до дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар избухна край Кочериново в близост до дом за възрастни хора
Голям пожар избухна край Кочериново в близост до дом за възрастни хора
Жестокост: Масово убийство в дом за възрастни хора в Хърватия
Жестокост: Масово убийство в дом за възрастни хора в Хърватия