НОВИНИ

Как се стигна до оттеглянето на Джо Байдън?

bnt avatar logo
от Мирослава Кирилова
13:45, 22.07.2024
Чете се за: 05:47 мин.
САЩ
стигна оттеглянето джо байдън
Слушай новината

"Мъдър ход", "достоен избор", "държавническо решение" - така световни лидери, политолози и анализатори описват оттеглянето на американския държавен глава Джо Байдън от президентската надпревара за Белия дом.

Как обаче се стигна до съдбоносното му решение да не се кандидатира за нов мандат и предизвестена ли беше реакцията му?

Байдън служи с чест на Съединените щати в продължение на пет десетилетия: първо като сенатор, след това като вицепрезидент на Барак Обама и накрая, заемайки най-високия пост в страната. По време на самия си мандат той преживя поредица от спадове и възходи, от успехи и грешки, включително икономическата си политика и катастрофалното изтегляне от Афганистан. Накрая 81-годишният Байдън реши да стане най-възрастният кандидат за президент в историята на САЩ, но нещата не тръгнаха по план.

Всичко започна с дебата между Джо Байдън и Доналд Тръмп, в който действащият президент се представи не просто неубедително, а буквално се провали. Байдън допускаше грешки, често губеше мисълта си и отговаряше неадекватно на редица въпроси.

След дебата с пълна сила заработи кризисният му ПР и обясниха представянето на Байдън с недоспиване и прекалена умора от пътувания в чужбина.

Гафовете на Байдън обаче не приключиха с дебата. Конгресменът от Вашинтон Сет Молтън разказа в интервюта, че се познава с Байдън от над 10 години. Когато се срещнали в Нормандия за годишнината от десанта обаче президентът изобщо не го разпознал.

По време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон седмица по-късно, Байдън обърка украинския президент Володимир Зеленски с руския държавен глава Владимир Путин.

"Сега давам думата на президента на Украйна, който притежава колкото кураж, толкова и целеустременост. Дами и господа - президентът Путин", каза Джо Байдън на 10 юли.

Грешка, която Байдън обясни с това, че е бил фокусиран върху разгромяването на Владимир Путин и затова е нарекъл Володимир Зеленски така. Това даде още един повод на противниците му сред демократите, да настояват да се оттегли от президентската надпревара.

В американските медии имаше публикации, че редица ключови фигури в партията са се опитвали да убедят Байдън да се откаже в лични разговори. Твърди се, че в основата на кампанията за смяна на Байдън, е била бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Един от най-опитните демократи и човек, чието мнение силно се цени в партията.

Днес Пелоси се въздържа да подкрепи изборът на Байдън - вицепрезидентът му Камала Харис, за номинация на демократите:

"Президентът Джо Байдън е патриотичен американец, който винаги е поставял страната ни на първо място. Бог е благословил Америка с величието и добродетелите на Джо Байдън", се казва в краткото изявление на Пелоси, в което няма и дума за Харис.

Едно от големите причини за отказа на Байдън да представлява демократите в битката за Белия дом е и чисто икономическа. Все повече от дарителите на предизборната кампания на Демократическата партия се оттеглиха или направо отказваха да подкрепят Джо Байдън. За капак самият той се разболя миналата седмица от ковид и спря изявите си.

Снимки: АП/БТА и ЕПА/БГНЕС

Решението на Байдън да оттегли кандидатурата си гарантира, че той ще бъде запомнен като истински държавник. Личност, способна да постави страната си пред личните си интереси - макар че му отне няколко седмици, за да реши това, коментират анализатори.

Сега на ход е Камала Харис, която официално заяви намерението си да „спечели тази номинация“. Харис е фаворит да стане кандидат на демократите, за да се изправи срещу Доналд Тръмп. Политолозите обаче са категорични, че популярността и подкрепата към нея няма да са достатъчни.

Доналд Тръмп каза, че ще бъде по-лесно да победи Камала Харис, отколкото Байдън. Милиардерът също така обвини близки до Байдън хора, както и неговия лекар и медиите, че са знаели, че Байдън „не е способен да бъде президент“.

Оттук нататък предстоят трудни дни за демократите, които на своя конгрес на 19 август ще решат на кого да доверят битката за Белия дом.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар гори край селата Овчеполци и Цар Асен
Пожар гори край селата Овчеполци и Цар Асен
Лудогорец ще играе срещу Линкън Ред Импс или Карабах при успех над Динамо Минск
Лудогорец ще играе срещу Линкън Ред Импс или Карабах при успех над Динамо Минск