НОВИНИ

Село Воден поетапно се възстановява от огъня

Приоритетно се осигуряват фургони на семейства с деца или самотни възрастни хора

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
12:33, 22.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

И през днешния ден продължава поставянето на фургони за временно настаняване за най-нуждаещите се в опожарените села Воден и Крайново. До момента са монтирани 4 контейнера в дворовете на жителите, чиито къщи са напълно изгорели след пожара. Поетапно се поставят и останалите фургони. Все още обаче борбата с огъня в община Болярово продължава, като най-голямото огнище се намира край село Голям Дервент.

Най-голямото огнище на пожара се намира в местността "Трите чучура" край село Голям Дервент. Огънят гори на около 10 км по права линия от село Воден, но към момента няма опасност за жителите. Пожарни автомобили и военни се борят с огнената стихия, която е на площ от 73 000 дка. Иначе селото поетапно започва да се възстановява от огъня. Продължават да се заравняват терените и да се поставят фургони за най-нуждаещите се. Приоритетно те се осигуряват на семейства с деца или самотни възрастни хора.

Къщата на Иван и Костадинка е опустошена от пожара. Основите на сградата са напукани, а покривът е изцяло изпепелен. Осигурен им е фургон, в който вече са нощували.

"Струва ми се, че това нещо не е възможно за живот. Няма място една крачка жизнено пространство. От колко много неща ще имам нужда, те могат ли да се съберат в това нещо?", чуди се Костадинка Мазникова, с.Воден.

"Две легла има, гардероб и банята. Лятото е огън, а зимата какво ли ще е студено. При бедствено положение човек трябва да бъде доволен и на всичко, защото за всеки е еднакво", смята Иван Мазников, с. Воден.

"Ще направим всичко възможно да бъдат позиционирани днес и седемте контейнера, които да бъдат поставени долу. Тепърва започват да се поставят и да се инсталират всички тези необходими за ежедневието ВиК, ток, домакински уреди", каза Николай Костадинов, областен управител на Ямбол.

Някои от контейнерите се нуждаят и от ремонт, защото са оборотни.

"Смяна на бойлери, на тоалетни казанчета, по пода, ако има някъде проблеми. Пътуват в случай на бедствия и аварии и катастрофи в цялата страна", обясни Христо Христов, кмет на Община Болярово.

Пострадалите жители могат да кандидатстват и за еднократна помощ от Агенцията за социално подпомагане, но трябва да отговарят на определени условия.

"В случая нямам право да кандидатствам, тъй като не живея постоянно тук. Има и много други такива жители, които не са приходящи - т.е. летните месеци пребивават и обикновено живеят на друго място и реално сами се оправят сега", сподели Стефан Колев.

Вижте прякото включване на Елеана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две амурски тигърчета дебютираха пред публика в зоопарка в Кьолн
Две амурски тигърчета дебютираха пред публика в зоопарка в Кьолн
Баба и внучка от Дупница са жертвите на тежката катастрофа на АМ "Струма"
Баба и внучка от Дупница са жертвите на тежката катастрофа на АМ "Струма"