НОВИНИ

Кой подкрепи кандидатурата на Камала Харис за президент на САЩ?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:55, 22.07.2024
Чете се за: 04:42 мин.
По света
Слушай новината

Четири месеца преди президентските избори в Съединените щати кампанията на Демократическата партия е на пауза. След продължителни призиви на демократи, Джо Байдън се отказа от надпреварата за Белия дом.

Подкрепата му за президентския пост е за сегашния вицепрезидент Камала Харис. Тя заяви, че е готова да заслужи и да спечели кандидатурата на Демократическата партия. Реакциите на съпартийците ѝ за кандидатурата за Белия дом обаче не са единни.

Днес не се говори за Джо Байдън, днес всички говорят за Камала Харис. Изборът на сегашния президент за негов наследник.

"За мен е чест да имам подкрепата на президента и моето намерение е да заслужа и да спечеля тази номинация. Ще направя всичко по силите си, за да обединя Демократическата партия – и нашата нация – за да победя Доналд Тръмп и неговата екстремна програма "Проект 2025". Имаме 107 дни до деня на изборите. Заедно ще се борим. И заедно ще победим", заяви Камала Харис, вицепрезидент на САЩ.

Кандидатура, зад която застават много демократи. Хилари и Бил Клинтън подкрепиха предложението Камала Харис да стане президент на Съединените щати. Но не и бившият американски президент Барак Обама. Той не се изказа директно срещу Камала Харис да е президент, но заяви, че се надява на открит процес за номиниране на кандидати за Белия дом по време на конгреса на Демократите през август.

С мълчание на предложението реагира и бившият председател на американския конгрес Нанси Пелоси. Харис обаче спечели подкрепата на губернатора на Калифорния, определян като основния й опонент за Белия дом.

„При положение, че демокрацията ни е заложена на карта и бъдещето ни е във фокуса на вниманието, никой не е в по-добра позиция от вицепрезидентът на Америка, Камала Харис, да се противопостави на тъмната визия на Доналд Тръмп", каза Гевин Нюсъм, губернатор на Калифорния.

За решението на Байдън да се оттегли от президентската надпревара не са знаели дори в Белия дом, съобщава ABC News. Най-високопоставените членове на екипа му са научили за намерението му малко преди да бъде публикувано съобщението.

С облекчение, но и с притеснение от неизвестността, пред която са изправени демократите, реагираха симпатизантите на Демократическата партия.

Камала Харис вече е влизала в ролята на президент на Съединените щати - за 85 минути, докато Джо Байдън беше опериран. Ако спечели номинацията на партията си, тя има големи шансове да победи Тръмп смятат привърженици на Демократическата партия.

"Много е вълнуващо, тя може да стане първата чернокожа жена президент на Съединените щати", каза американец.

Решението на Байдън предизвика вълна от реакции в лагера на републиканците. За няколко часа Доналд Тръмп публикува няколко съобщения в социалните мрежи.

„Нищо не е свършило! Утре Джо Байдън ще се събуди и ще забрави, че отпаднал от надпреварата. Кой управлява страната ни в момента? Не е Джо, той няма представа къде се намира. Ако не може да се кандидатира за поста, той не може да управлява страната ни!", обясни Доналд Тръмп, кандидат-президент на Републиканската партия.

На досегашния си опонент Байдън завеща предизборно предизвикателство и осигури на Тръмп - определението "най-възрастен кандидат за президент". В историята на Съединените щати и друг действащ президент е напускал кампанията за преизбирането му.

През 1969 г. демократът Линдън Джонсън се отказва от надпреварата. Байдън обаче създаде прецедент - с оттеглянето си, той остави демократите без кандидат за Белия дом почти 100 дни преди изборите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече точки и контейнери за разделно събиране на отпадъци в София предлагат общински съветници
Повече точки и контейнери за разделно събиране на отпадъци в София предлагат общински съветници
Организаторите на Олимпийските игри отказали да дават акредитации заради опасения за шпионаж
Организаторите на Олимпийските игри отказали да дават акредитации заради опасения за шпионаж