НОВИНИ

Временно: Кога ще бъдат монтирани всички контейнери за нуждаещите се?

13 души от Воден и Крайново ще получат помощ от 1580 лв. 

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
18:37, 22.07.2024
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Овладяно и локализирано е най-голямото огнище на пожара в Община Болярово. Огънят се разпростираше на площ от 73хил. дка иглолистна гора в местността “Трите чешми” между селата Воден, Крайново и Голям Дервент.

С цел недопускане на ново възпламеняване пожарни екипи ще дежурят на място денонощно. Към момента няма опасност за жителите на населените места. Част от пострадалите при опустошителните пожари в село Воден вече получиха фургони за временно настаняване. Поетапно се заравняват и останалите терени, където ще бъдат монтирани контейнерите за хората, останали без домове.

Продължава монтирането на фургоните за временно настаняване. Двете къщи на Тинка са унищожени от пламъците и сега петчленното семейство ще трябва временно да живее в два фургона.

“Ето, виж колко дни чак сега пускат фургон да се изнасяме вътре. Слагат ми два фургона тук, защото сме 4-5 човека засега. Дано да намерят нещо-някоя къща ли и аз не знам. С тези малки деца…с труд направихме къщата”, разказва Тинка Гочева.

Иван и Костадинка вече са нощували в своя нов дом-напълно обзаведен фургон.

“Струва ми се, че това нещо не е възможно за живот. Няма място една крачка жизнено пространство. От колко много неща ще имам нужда, те могат ли да се съберат в това нещо?”, пита се Костадинка Мазникова.

“Лятото е огън, а зимата какво ли ще е студено. При бедствено положение човек трябва да бъде доволен и на всичко, защото за всеки е еднакво”, мисли Иван Мазников.

А вътрешният министър обеща:

“Ние ще направим всичко възможно и аз съм убеден, че това ще е така, да бъдат пригодени за живеене. В момента там има хора, които започват да ги обзавеждат. Има осигурени хладилници, телевизори, печки са намерили хората, климатици на някои места ще се поставят”, посочи Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

“Ще направим всичко възможно да бъдат позиционирани днес и 7-те контейнера, които да поставени долу. Тепърва започва да се поставят и да се инсталират всички тези необходими за ежедневието ВиК, ток, домакински уреди.”

Фургоните за временно настаняване разполагат с ток и вода, като част от оборудването им е две легла, кухненски бокс, гардероб, както и баня с тоалетна. Някои от контейнерите се нуждаят от ремонт, защото са оборотни.

“Смяна на бойлери, на тоалетни казанчета, по пода, ако има някъде проблеми. Пътуват в случай на бедствия и аварии и катастрофи в цялата страна”, посочи Христо Христов, кмет на Община Болярово.

В другото пострадало от пожарите село Крайново хората до обяд още не бяха получили обещаните два фургона.

“15 къщи са изгорели. На първо време днес трябва да дойдат", каза Ангелина Василева, кметски наместник в село Крайново.

“Трябва да се разчисти първо, да видим как ще се възстановяваме, какви помощи, изобщо какво следва. Нищо не знаем. Аз лично нищо не знам. Освен това, че сме в списъка”, заяви жител на село Крайново.

Общо 13 души от селата Воден и Крайново ще получат помощ от 1580лв. от Агенцията по социално подпомагане.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори чужденец подсили селекцията на Спартак Плевен
Втори чужденец подсили селекцията на Спартак Плевен