НОВИНИ

Има ли опасност пожарът в Гърция да премине границата ни?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:13, 22.07.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: БНТ
Слушай новината

Четвърти ден пожар гори на територията на Гърция в близост до българска граница. Пожарникари и горски служители и днес следиха обстановката и наблюдаваха огъня да не прехвърли към нашата държава. Оглед на огнищата от високо направи и вътрешният министър Калин Стоянов.

След три денонощия борба с огъня с хеликоптери и самолети, пожарът от гръцка страна не е овладян. Хората от селата по границата са притеснени.

"Снощи към 11 часа огънят прехвърли в българско според мен. На четвърта пирамида. Горе високото е дебела мура цяла пресойка гореше надолу снощи. Само дим се гледа!", разказва Люсиан Филчев - жител на село Петрово.

"През нощта станах и аз усетих миризма и това което чуя по телевизията това е, нагоре не ходя. Далече! Много миризма имаше нощес!!!", допълва Младен Бухов - жител на село Голешово.

Точно на 600 метра от граничната бразда между Република България и Гърция са достигнали пламъците вчера. Опасност обаче за нашата страна към момента няма.

"Положението е относително спокойно, продължават действията с подготовката на просеките, които да не позволят огънят да влезе на наша територия за сега още е далеч огънят, надявам се гръцките колеги да се справят с огъня сами", заяви инж. Валентин Чамбов – директор на Югозападно държавно предприятие.

Следобед оглед на пожара по въздух направи вътрешният министър Калин Стоянов.

"Ситуацията не е никак цветуща! Това, което видяхме, че пожарът е на около километър в най-близката част от нашата граница, като фронтът на пожара е на не повече от 15 км. Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна работят с хеликоптери и до колкото разбрахме включват и самолет. На място за низовото горене няма как да достъпят за момента", посочи Калин Стоянов – министър на вътрешните работи.

Причината - труднодостъпният терен и минните полета, останали от десетилетия. Българските власти са подготвени. На разположение остават двата наши военни хеликоптера, двата чешки вертолета и двата самолета от Испания.

"Голяма част от силите и средствата ще бъдат прегрупирани и предисоциирани в района на границата. Това което уверяват колегите е, че ако евентуално има навлизане на българска територия това ще стане не по-рано от утрешния ден", поясни Калин Стоянов – министър на вътрешните работи.

И тази нощ пожарникари и горски служители остават на място, за да следят ситуацията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И вторият мандат - неуспешен: От ПП-ДБ върнаха празна папката на президента
И вторият мандат - неуспешен: От ПП-ДБ върнаха празна папката на президента
Националките до 20 години без шанс срещу Турция на Балканиадата по волейбол
Националките до 20 години без шанс срещу Турция на Балканиадата по волейбол