НОВИНИ

И вторият мандат - неуспешен: От ПП-ДБ върнаха празна папката на президента

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:23, 22.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Приет и върнат неизпълнен остана вторият мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. Това беше предизвестено след като ПП-ДБ не получи подкрепа за предлагания от коалицията пакет от антикорупционни мерки и решения. От коалицията гледат вече към следващ парламент и очакват по-голяма подкрепа за него.

Процедурата продължи точно 2 минути в официалната зала на президентската институция. Папката взе и върна празна номинираният формално за кандидат-премиер Николай Денков:

"Отговорът ни след проведени разговори е, че това не може да се случи, няма да променим нашия подход. Ние ще поддържаме тези приоритети да създадем приветлива среда за бизнес и инвеститори, да увеличим доходите, да намалим неравенството, в това Народно събрание се оказа невъзможно. Очакваме по-силна обществена подкрепа. Решението е, че аз получавам мандат като премиер, но със задачата да го върна неизпълнен."

Президентът Радев връчи втория мандат за съставяне на правителството, от ПП-ДБ го върнаха неизпълнен

Румен Радев - президент на Република България: "Аз съм длъжен да изпълня Конституцията. Така, че съгласно член 99 ви връчвам проучвателния мандат за съставяне на правителство, с който имате 7 дни, но вие вече уведомихте, че това няма да се случи. Процедурата по втория мандат с това считам за изпълнена.

Срещата с държавния глава продължи повече от час, въпреки неизпълнения мандат. От ПП-ДБ благодарили на президента, че им е дал време между мандатите за търсене на мнозинство.

Кирил Петков - съпредседател на ПП-ДБ: "Потвърдихме, че за нас борбата с корупцията не е самоцел. Връзката между реалните доходи на хората с чувството за справедливост, всичко това се концентрира в тази борба срещу корупцията. Липсата на инвестиции и икономическото развитие, за което всички си мечтаем, също е функция на тази борба. Това, което уверихме президента, че това ще е нашата посока оттук нататък."

Смятат да водят разговори с останалите при третия мандат.

Божидар Божанов - ПП-ДБ: "Изразявайки целия скептицизъм, че изобщо може да се получи нещо с третия мандат, ще проведем такива разговори, но пак казвам вероятността ми изглежда нулева."

Кирил Петков - съпредседател на ПП-ДБ: "На чудеса не вярвам."

Предстои президентът да връчи трети мандат за кабинет на парламентарна сила по негов избор. Това трябва да стане в 7-дневен срок.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националките до 20 години без шанс срещу Турция на Балканиадата по волейбол
Националките до 20 години без шанс срещу Турция на Балканиадата по волейбол