НОВИНИ

Третият мандат: Колко пъти и на кого го връчва президентът през последните години?

За 3 години проведохме 7 предсрочни парламентарни избори и се стигна до връчване на третия мандат 5 пъти

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:30, 22.07.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
хронология третия мандат
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

От 2021 година досега проведохме седем парламентарни избори, в които се стигна до връчване на третия мандат пет пъти. Четири от тях държавният глава избра да го даде на БСП, а един път - на "Има такъв народ". Досега правителство с третия мандат е формирано само два пъти и той винаги е бил в ръцете на ДПС - първо кабинетът "Беров" през 1992 година, а след това и кабинетът "Станишев" през 2005 г.

5 май 2021 година: Третият мандат отива при БСП

След парламентарните избори през април 2021 година, когато ГЕРБ-СДС бяха първа политическа сила, ИТН втора, а БСП трета, държавният глава избира да даде третия мандат за съставяне на правителство на БСП. Това става на 5 май 2021 година. Социалистите го върнаха неизпълнен. Ден по-рано втората по численост парламентарна група - „Има такъв народ” получи и веднага върна мандата за съставяне на правителство. Преди това от ГЕРБ-СДС направиха неуспешен опит да сформират правителство след провалили се преговори с участниците в 45-ото Народно събрание. В резултат Румен Радев назначава служебно правителство с премиер Стефан Янев.

27 август 2021 година: Третият мандат отива при БСП

След парламентарните избори през юли 2021 година - вторите за тази година, които нареждат ИТН първа сила, ГЕРБ-СДС втора, а БСП трета, президентът Румен Радев отново избира да даде третия шанс за съставяне на правителство на БСП. Това става на 27 август 2021 година. Преговорите отново са неуспешни и така застъпва отново служебно правителство, отново със служебен министър-председател Стефан Янев.

18 юли 2022 година: Третият мандат отива при БСП

След падането на правителството на Кирил Петков в резултат на вот на недоверие, процедурата по Конституция изискваше нов опит за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание. „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ-СДС не реализираха първите два мандата и президентът Румен Радев отново връчи третия мандат на БСП. Така се стигна до поредния служебен кабинет и първия, оглавен от Гълъб Донев.

16 януари 2023 година: Третият мандат отива при БСП

След парламентарните избори октомври 2022 година отново сме в ситуация да бъде връчен третият мандат. Изборите нареждат ГЕРБ-СДС първи, ПП - втори, ДПС - трети. И тук ГЕРБ-СДС и ПП не успяха да изпълнят първия и втория мандат и се стигна до третия - така на 16 януари се стигна до връчването му - отново на БСП. Още при започването на консултациите през ноември 2022 година Радев каза, че ще забави връчването на мандатите, за да не се наложи да свиква нови избори през януари и февруари. Все пак до такива се стигна, но преди това действа поредното служебно правителство, второ с Гълъб Донев начело, до юни 2023 година.

28 март 2024 година: Третият мандат отива при ИТН

Стигна се до първото ротационно правителство в България - кабинетът "Денков-Габриел". Но до втората половина - тази на Габриел, така и не се стигна. На 6 март Николай Денков подаде оставка. Последва нов опит за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. На 19 март Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен мандат със състав на правителство, който не беше съгласуван с ПП-ДБ и не мина в парламента. Третия мандат Румен Радев връчи на ИТН - които го получиха и го върнаха неизпълнен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори чужденец подсили селекцията на Спартак Плевен
Втори чужденец подсили селекцията на Спартак Плевен
И вторият мандат - неуспешен: От ПП-ДБ върнаха празна папката на президента
И вторият мандат - неуспешен: От ПП-ДБ върнаха празна папката на президента