НОВИНИ

Европа поздрави Байдън за взетото решение

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:47, 22.07.2024
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на голяма част от държавите в ЕС поздравиха Джо Байдън за решението му да се оттегли от президентската надпревара. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че благодарение на Байдън трансатлантическото сътрудничество е силно и САЩ са надежден партньор за Европа.

Повечето европейски лидери смятат, че решението на американския президент да не участва в изборите през есента заслужава уважение. Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Байдън за неизменната подкрепа на САЩ за Украйна във войната с Русия.

В Брюксел днес заседават министрите на външните работи на страните от ЕС. Темата за оттеглянето на Байдън беше широко коментирана на форума. Десислава Апостолова следи европейските реакции.

Как гледа Европа на ставащото в САЩ и какво ще се промени в трансатлантическите отношения оттук нататък?

”Американците трябва да решат кого искат да видят в Белия дом. Сигурен съм, че това кой ще бъде там е важно и ще определя и трансатлантическите отношения. Но решението е на американските граждани, те трябва да решат. Не бих искал да се бъркам, не мисля, че е наша работа да отидем и да кажем на американците какво да правят, нито е наша работа да изразяваме предпочитания към един или друг кандидат. Във всички случаи това не е наша работа”, заяви Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по сигурността и външните работи.

”Отнасям се с голямо уважение към решението на американския президент Джо Байдън, който поставя интересите на страната си над собствените си интереси. Не само като президент Байдън направи невероятно много за трансатлантическите отношения, които никога преди това не са били толкова интензивни, но и през цялата си кариера той допринасяше за това. Сега НАТО е по-силна от всякога, защото действахме решително заедно и продължаваме да работим. Хубавото на демокрацията е, че изходът от изборите е в ръцете на избирателите. Всички гледаме с интерес какво става през последните месеци в САЩ, защото сътрудничеството между Европа и САЩ стои в центъра на нашата сигурност и на мира”, каза Аналена Бербок - министър на външните работи на Германия.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпитват гранични полицаи от Бургас по делото за катастрофата с автобуса-убиец
Разпитват гранични полицаи от Бургас по делото за катастрофата с автобуса-убиец
Силна буря нанесе щети в Бургас (СНИМКИ)
Силна буря нанесе щети в Бургас (СНИМКИ)