НОВИНИ

Прокурор срещу осъден престъпник - може ли Харис да победи Тръмп?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:52, 22.07.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Само часове, след като Джо Байдън се оттегли - демократите се консолидираха около Камала Харис, но гарантирана ли е номинацията й?

Единият кандидат, прострелян в ухото на милиметри от смъртта, другият в карантина с Ковид, а после се отказа от кампанията под натиска на своите и доказа вечната мъдрост, че трябва да се страхуваме повече от приятелите си, отколкото от враговете - това е обобщението на само 8 дни от една от най-странните и недпресказуеми предизборни кампании в Съединените щати.

4 000 делегати и 700 суперделегати ще изберат кандидата на Демократическата партия на конвенцията в Чикаго от 19-ти до 22-ри август. Камала Харис трябва да спечели над половината от тях.

Байдън имаше подкрепата на близо 3 900 делегати, техните гласове, обаче, не отиват директно в подкрепа на Камала Харис. Оглушително е мълчанието на семейство Обама, което не я подкрепи още снощи, изрична подкрепа не дойде и от влиятелната бивша председателка на Долната камара на Конгреса Нанси Пелоси.

Какво показват следите на парите?

Оттеглянето на Байдън развърза кесиите на поддръжниците на Демократическата партия и само за 24 часа бяха събрани над 55 милиона долара в подкрепа на Харис - най-голямата донорска сума, събирана за ден в историята на американските избори. Трима от най-големите донори на Байдън също подкрепиха Камала - съоснователят на Линкедин - Рийд Хофман, Джордж и Алекс Сорос, няколко донори от Уострийт. Харис може да използва и сумата от 96 милиона долара, която беше дарена на Байдън.

Камала вече води разговори с потенциални кандидати за вицепрезидент. Виждате най-спряганите имена - може да се окаже, че срещу Тръмп се изправя изцяло женски отбор, ако Камала избере губернаторът на Мичиган Гретчен Уитмър - умерен демократ, от колебаещ се щат, с многобройно чернокожо население и много от представителите на сините якички - работещите хора.

Сенатор Марк Кели от Аризона, който има необикновена биография - бил е във военноморския флот, астронавт, управлявал Международната космическа станция. Съпругата му Габи Гифърдс стана герой, след като беше нападната на предизборен митинг и поведе битката за затягане на контрола върху оръжията.

Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро би донесъл на Харис гласове в ключовия колебаещ се щат, а Джей Би Прицкер е един от питбулите на демократите, които атакуват най-яростно Тръмп.

Оттеглянето на Байдън вдъхна нов живот в кампанията на демократите, но ще доведе ли смяната на кандидата в последния момент и до победа?

Проучванията показват, че Доналд Тръмп и Камала Харис в момента са с изравнени позиции. От едната страна ще стои прокурорът - Харис, а от другата Тръмп - осъденият по криминално обвинение. До вота на 5 ноември остават 106 дни - сега Тръмп се носи на гребена на вълната след покушението, но най-важното е в чия полза ще духа вятърът в месеца преди решаващия вот.

Вижте повече в прякото включване на Тоня Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Християн Касабов: Още преди европейското смятах, че съм конкурент за медал (ВИДЕО)
Християн Касабов: Още преди европейското смятах, че съм конкурент за медал (ВИДЕО)
Нито дума: Камала Харис не коментира номинацията си
Нито дума: Камала Харис не коментира номинацията си