НОВИНИ

Стабилно е състоянието на оцелялото дете след мълнията в Стара планина

Йоана Миланова
от Йоана Миланова , Репортер: Деница Торньова
19:15, 22.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Малко преди 19.00 часа оцелялото дете след мълнията в Стара планина беше докарано в Детска клиника на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

"Момчето, което е подало сигнала за щастие няма поражения, не е пострадало, беше транспортирано по въздуха до Карлово, където беше предадено на майка си", поясни Ивайло Човиков - дежурен в Централния денонощен пост на ПСС.

То е откарано за преглед в болницата в Пловдив. Предстои да мине пълни изследвания. Състоянието му към момента е стабилно, момчето е адекватно.

Мълнията погуби баща му и 11-годишната му сестра в Стара планина. Те и по-голямото дете в семейството, което по чудо оцеля, изкачвали планината към заслон Ботев. В района на връх Купена обаче ги застигнала буря.

Какво се е случило?

47-годишен баща, опитен турист, и двете му деца - момиче на 11 години и момче на 13 се отправили на преход тази сутрин в Стара планина.

"Семейство от София с двете си деца - син и дъщеря, снощи е преспало в хижа Добрила, днес са тръгнали за заслон Ботев, но вероятно бурята, която се изви в Стара планина с гръмотевици ги е заварила около връх Купена и за нещастие бащата и дъщерята са се хванали за едно обезопасително въже, което е в района на връх Купена и вероятно тогава мълнията ги е поразила", каза Емил Кабаиванов - кмет на Карлово.

По-голямото момче се обадило на 112.

"Информация за двама души в безсъзнание след вероятно попадане под удара на мълния, лоши метеорологични условия, дъжд, мъгла по билото на Стара планина, инцидентът е станал на връх Купена в Централен Балкан", поясни Ивайло Човиков - дежурен в Централния денонощен пост на ПСС.

Незабавно към мястото се отправили спасители от Троян и Карлово. В акцията се включил и военен хеликоптер. Достигането на туристите било затруднено заради лошото време. На терен спасителите заварили починалите баща и дъщеря.

"Много е важен съветът - туристите, дали лятно време, дали зимно, които вървят по билото на Стара планина или билата на които и да било планини, зададе ли се буря веднага трябва да слизат в ниското, там, където има гора, тя ще ги пази от мълниите", посъветва Емил Кабаиванов - кмет на Карлово.

Хеликоптерът с телата на загиналите кацна късно следобед на стадиона в Карлово.

Вижте повече в прякото включване на Деница Торноьова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха Пол Уотсън - защитник на живота в океаните и създател на организацията "Сии Шепърд"
Арестуваха Пол Уотсън - защитник на живота в океаните и създател на организацията "Сии Шепърд"
Виктория Томова запази място в Топ 50 на световната ранглиста
Виктория Томова запази място в Топ 50 на световната ранглиста