НОВИНИ

976 пункта за технически прегледи вече предават данните в системата на "Автомобилна администрация"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:37, 22.07.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията
Слушай новината

От днес пунктовете за годишни технически прегледи у нас трябва да са свързали уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". В противен случай дейността им се прекратява. Целта на промените е да се повиши качеството на техническите прегледи на автомобилите и да се засили контрола при извършването им.

976 от всички пунктове за технически прегледи в страната вече предават автоматично измерените данни на автомобилите в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". 8 са частично свързани, а 77 нямат автоматична връзка.

"Важно е шофьорите да знаят, че те могат да получат необходимите документи и да преминат технически преглед само и единствено в пунктовете, които са свързани с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Пунктовете, които не са свързани не могат да издадат сертификат. Не мисля, че има някакъв начин да излъжат шофьорите", каза Димитър Недялков, зам.- министър на транспорта и съобщенията.

В цялата страна има достатъчно работещи пунктове. Очакванията са с нововъведението да имаме технически по-изправни и по-сигурни автомобили.

"Вече няма възможност операторите в пунктовете за ГТП ръчно да въвеждат данните от прегледа. Това става автоматично след като пункта е свързан със системата и това възпрепятства до голяма степен възможностите за манипулация на системата и услугите, които биха могли да се правят на някои шофьори", обясни още Димитър Недялков, зам.- министър на транспорта и съобщенията.

Промяната се приема добре и от пунктовете, които посетихме днес.

Михаил Янков, директор на пункт за технически прегледи: "От доста време я чакахме тази промяна. Тя дава възможност за по-лоялна конкуренция в цялата среда, в която се намираме. А също и за по-качествено извършване на прегледа."

Качеството изисква и повече време. Затова и процедурата на техническия преглед може да е малко по-дълга от досегашната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП и ИТН са готови да направят опит за реализиране на третия мандат
БСП и ИТН са готови да направят опит за реализиране на третия мандат