НОВИНИ

Нов медал за България от европейското по вдигане на тежести

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:11, 06.04.2021
Чете се за: 01:03 мин.
Други спортове
нов медал българия европейското вдигане тежести

21-годишният Валентин Генчев, който дебютира при мъжете на голяма надпревара, се окичи с бронзов медал в категория до 67 кг на Европейското първенство по вдигане на тежести в руската столица Москва.

Родният щангист стигна до отличието, след като завърши с двубой от 315 кг, въпреки че беше седми след изхвърлянето с лично постижение от 138 кг.

В изтласкването обаче българинът запис 177 кг, което му отреди второ място в съответното движение и общо трето място в крайния резултат.

Така България вече има пет медала от шампионата на стария континент след трите златни на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев и сребърния на Ивана Петрова.

Валентин Генчев е представител на школата от Стара Загора с треньор Стоян Стоянов и преди две години спечели бронз на европейското до 20 г. в Букурещ.

Другият българин в категорията Петър Ангелов пък се нареди седми с двубой от 300 кг след 138 кг в изхвърлянето и 162 кг в изтласкването.

Европейски шампион стана Мухамед Йозбек от Турция с двубой от 323 кг. Той беше трети след първото движение със 145 кг, но изтласка най-много от всички - 178 кг, което му осигури и златния медал.

Среброто остана за италианецът Мирко Дзани с двубой от 318 кг - 148 кг и първо място в изхвърлянето и 170 кг в изтласкването.

Действащият европейски първенец Бернарден Кинг Матам (Франция) се нареди едва шести с 308 кг - 138 в изхвърляното и 170 в изтласкването.

България продължава да води в класирането по медали и след третия ден от шампионата в Москва - три златни, един сребърен и един бронзов медал в двубоите.

Нашите щангисти са лидери и в общото подреждане с всички отличия в движенията със 7 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала.

Тази вечер в олимпийската категория до 73 килограма от 20:00 часа българско време в битката за медалите ще се включи европейския първенец от Батуми 2019 и младежки олимпийски шампион от Нанджин 2014 Божидар Андреев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златните ни медалисти от ЕП по вдигане на тежести се завърнаха у нас
Златните ни медалисти от ЕП по вдигане на тежести се завърнаха у нас
Лавинна опасност над Банско
Лавинна опасност над Банско