НОВИНИ

Нов шпионски скандал с руски дипломат

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:15, 18.12.2020 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
нов шпионски скандал руски дипломат
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от чужд гражданин, ползващ се с дипломатически имунитет.

Според източници на "По света и у нас" уличеният като шпионин е полк. Василий Сазанович. Той е координирал шпионската мрежа на ГРУ в България.

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България - за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут. Съгласно чл.31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет".

В тази връзка, на 17 декември 2020 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и предприетите действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР обяви за персона нон грата руски дипломат
МВнР обяви за персона нон грата руски дипломат
Парламентът излезе в коледна ваканция
Парламентът излезе в коледна ваканция