НОВИНИ

Нова кислородна инсталация за пловдивската болница "Св. Мина"

bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 14.01.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Нова кислородна инсталация ще бъде изградена в общинската болница "Свети Мина" в Пловдив. Лечебното заведение изпитваше затруднения при разкриването на Ковид отделение, а пациенти сигнализираха, че кислородните апарати не стигат за всички. Сега обаче цялата инсталация ще бъде подменена. Това се случва с помощта на дарители.

В пика на втората вълна от коронавирус през ноември зрители на БНТ ни сигнализираха, че в общинската болница "Свети Мина" кислородните апарати не стигат за всички.

В здравното заведение кислородна инсталация има, но е прекалено стара и амортизирана и не може да се ползва. За проблемите научават и от Белгийско-българския бизнес клуб. Негови членове са големи компании от Кралство Белгия, които инвестират у нас. Така започва дарителска инициатива.

"Когато се появи този проект - решихме веднага да се включим. Кампанията "Кислород за Пловдив" много бързо събра подкрепа сред нашите членове. Бяхме убедени, че трябва да участваме във възстановяването на тази общинска болница", заяви президентът на Белгийско-българския бизнес клуб Кристоф де Мил.

Събраните средства - 44 000 лева бяха дарени от посланика на Кралство Белгия у нас - негово превъзходителство Фредерик Морис на директора на болницата професор Петър Петров.

"Аз съм много горд, че нашето бизнес общество е избрало освен
икономическите си интереси да подкрепя и социални каузи и да подкрепи пловдивската общност и да покаже солидарност към усилията на лекарите, тези, които са на първа линия и към самите пациенти", каза посланикът на Кралство Белгия.

"Дарението е от изключителна важност, то финансира в голяма степен над 70% изграждането на новата кислородна система в болницата. Тази система е изключително важна, особено за пациентите с ковид, в същото време това е един дълготраен актив, който ще остане тепърва в болницата не само при такива критични ситуации, от кислородна система всяка една болница има необходимост", каза директорът на болницата проф. Петров.

Новата инсталация ще струва 75 000 лева. Вече е избран изпълнител, а ръководството на болницата се надява до месец тя да е готова. Кислород ще достига до 90 легла, доста над фиксираните 60 за лечение на пациенти с коронавирус. В момента натискът върху болницата е силно занижен. Едва 10% от леглата в Ковид отделението са заети.

Според директора проф. Петров първоначалните притеснения от ваксинирането са отстъпили пред здравия разум и над 50% от персонала очаква втората доза от ваксината. За първи път от години общинската болница завършва годината с печалба и с платени задължения към доставчиците.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Зафиров: БСП е готова за датата 4 април
Атанас Зафиров: БСП е готова за датата 4 април
Багер събори част от оранжерията в Ботаническата градина във Варна
Багер събори част от оранжерията в Ботаническата градина във Варна