НОВИНИ

Нова руска атака в Херсон, има ранени

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:52, 03.08.2023
Чете се за: 04:15 мин.
Европа
Слушай новината

Две попадения в църква след руска атака в Херсон. Има ранени. През нощта в Киев и в няколко украински области отново имаше въздушна тревога. На около 200 км от Москва, в руската Калужска област, са свалени шест безпилотни машини, твърдят руски медии. От министерството на отбраната заявиха, че става дума за "терористична атака", извършена от киевския режим.

При първата атака над Херсон са ранени пътници в тролейбус, минавал покрай църквата "Света Екатерина". При второто попадение в храма са ранени четирима - пожарникари и служители на комуналните служби, дошли да разчистват след първия удар.

Безсънна нощ в четири украински области и в Киев заради въздушна тревога. Към момента не е постъпвала информация за ранени и нанесени материални щети. На фронта - украинските сили успешно са отблъснали руски нападения на юг, води се настъпление в района на Бахмут. Според руски медии, над Калужска област са свалени шест дрона.

Няма нанесени материални щети. Според губернатора на областта, целите не са били в Калуга. Киев не е коментирал атаката, но през последните седмици нападенията с безпилотни апарати на територията на Русия зачестиха, коментират анализатори. Според публикация в Уол Стрийт Джърнъл, Киев готви мащабна атака с безпилотни апарати над Москва, и целта на ударите в руската столица от последните дни е била да види степента на подготовка на руската страна.

Президентът Володимир Зеленски разговаря с украинския дипломатически корпус.

"За Русия това е битка не само срещу нашата свобода и нашата държава. Москва води битка за глобална катастрофа - тези ненормални хора искат срив на световния пазар за храни - имат нужда от ценова криза, проблеми с доставките. Някой в Москва мисли, че може да направи пари от това, мисли, че може да го изтъргува... Това са много, много опасни надежди. ... Сега нашите дипломати имат нова задача - да набавят военна техника за Украйна - оборудване, артилерия, снаряди. Да увеличават тренировъчните мисии за нашите военни. Да осигурят Ф-16 и ракети с голям обсег за Украйна", каза Зеленски.

Жозеп Борел - върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност, е предупредил развиващите се страни, че Русия им предлага евтино зърно, за да създаде "нови зависимости чрез изострянето на икономическите уязвимости и глобалната продоволствена несигурност".

В писмо, изпратено до тези държави, както и до страните от Г-20, Борел призовава международната общност да се обедини и да убеди Москва да се върне към т.нар. зърнена сделка, която позволяваше износ на украинско зърно през Черно море, от която Москва се оттегли. Според Борел, политиката на Русия е цинична и използва храните като оръжие.

По време на форума Русия-Африка миналата седмица, президент Владимир Путин заяви че Москва му е готова да замени украинските доставки на зърно за африканските страни - както на търговска основа, така и под формата на хуманитарна помощ. Москва твърди, че ще се върне към споразумението с Киев, ако условията й бъдат изпълнени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НБА отстрани Девонте Греъм за два мача
НБА отстрани Девонте Греъм за два мача
Гоф, Бенчич, Кийс, Свитолина и Самсонова са четвъртфиналистки във Вашингтон
Гоф, Бенчич, Кийс, Свитолина и Самсонова са четвъртфиналистки във Вашингтон