НОВИНИ

Протест пред сградата на НС в подкрепа на промените в Наказателния кодекс (СНИМКИ)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
10:20, 03.08.2023
Чете се за: 02:07 мин.
Регионални
Слушай новината

Граждани се събраха пред сградата на Народното събрание, за да подкрепят готвените промени в Наказателния кодекс и приемането на закона за домашното насилие. Протестът се провежда час преди началото на извънредната правна комисия.

След мащабната вълна на недоволство в обществото след зверството с 18-годишното момиче в Стара Загора, депутатите заседават извънредно за готвените промени в Закона за домашното насилие и Наказателния кодекс.

Събралите се искат експертите да вземат най-добрите решения, с които да защитят обществото от насилие под всякаква форма.

"В НК искаме нов състав за полово базирано насилие и дефиниция към него, както и по-строги наказания, което е и престъпление към омраза. Отново има достатъчно специалисти, които могат да изработят добри дефиниции, за да няма притеснения в обществото", каза Надежда Дерменджиева, Български фонд за жените.

"Става дума за насилие основано на пола. Няма мъж, който е бит, натъпкан в куфар, преследван, унижаван, с прострелна рана в главата", обясни Десислава Златарова.

Протестиращите настояват да се приеме и понятието “интимен партньор”, както и да се обърне специално внимание на психологическите травми при насилие. Преди началото на извънредната комисия, при протестиращите се присъедини бившият правосъден министър Надежда Йорданова.

"Законодателните инициативи, които ще разглеждаме, са само стъпка от процеса. Има нужда да се направят други неща. Съответно бяха публикувани измененията в закона за защита на домашно насилие, които дават системен отговор на проблемите, и сега изпълнителната власт трябва да започне бързо да го прилага", поясни Йорданова.

Снимки: Карина Караньотова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус победи Реал Мадрид в контрола в САЩ
Ювентус победи Реал Мадрид в контрола в САЩ
Три земетресения разлюляха различни части на Турция
Три земетресения разлюляха различни части на Турция