НОВИНИ

Правната комисия към НС заседава извънредно заради промените в Наказателния кодекс

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 03.08.2023
Чете се за: 01:35 мин.
Политика
Слушай новината

Депутатите от правната комисия ще заседават днес извънредно, за да обсъдят предлаганите промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие. Тя бяха внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС след бруталната агресия срещу 18-годишно момиче в Стара Загора и последвалата огромна вълна от съпричастност и протести в цялата страна.

Момичето беше обезобразено с макетен нож, а насилникът първоначално не беше задържан, защото извършеното беше квалифицирано като лека телесна повреда. С промени в Наказателния кодекс се предлага завишаване на санкциите за причиняване на средна и лека телесна повреда.

До 8 години затвор грозят всеки, който причини средна телесна повреда на друг човек. В момента наказанието е до 6 години. Наказанието за лека телесна повреда се предлага да бъде до 2 години затвор, а глобата от 100 до 300 лева се завишава на 500 до 1000 лева. Предлага се и домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка. Промените ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на парламента в понеделник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздушна тревога е обявена в Киев и 4 области в Украйна
Въздушна тревога е обявена в Киев и 4 области в Украйна
Горещо и днес, очаква се захлаждане в края на седмицата
Горещо и днес, очаква се захлаждане в края на седмицата