НОВИНИ

Адвокат Екимджиев: Трябва да се криминализира и унижаването на човешкото достойнство

bnt avatar logo
от БНТ
08:18, 03.08.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Адвокат Михаил Екимджиев призова депутатите да прекъснат отпуската си и спешно да вкарат промени, които да криминализират действия, която целят унижаване на човешкото достойнство. Те прекъснаха отпуската си, но в предложенията за промени в НК няма такива текстове.

"Те правят това, което е най-лесно, а най-лесно е на коляно да се увеличат наказанията за телесните повреди, без да има никакви доказателства, че размерът на наказанията е проблем", каза Екимджиев в "Денят започва".

Припомни колко пъти е изменям Наказателният кодекс за пътните произшествия, но всъщност нищо не се е променило.

Много изследвания доказват, че само увеличаването на наказателната репресия без превенция, без по-общи политики и без търсене на генерално решаване на проблемите - не работи, каза той.

"Ще се увеличат наказанията, но какво ще се случи, ако такъв изверг като този в Стара Загора утре, вместо да реже приятелката си, реши да държи някого гладен и без вода, или да го провеси от балкона. Остригването на косата не е телесна повреда - значи ли че и то ще остане безнаказано. Или полицаят, който правеше еротични снимки на момиче зад колоните на МС по време на протестите преди две години - той няма да понесе отговорност от увеличените наказания", каза Екимджиев и призова:

"Трябва да се криминализира всяка проява на изтезание, на нечовешко и унизително третиране, независимо дали остава трайни белези по кожата, независимо дали е телесна повреда. Когато има действия, целящи да унижат човешкото достойнство, да предизвикат страх и срам, трябва да бъдат наказвани".

Екимджиев заяви, че е работил по такъв законопроект, който е предложен от омбудсмана Диана Ковачева.

Но подобни текстове няма да бъдат въведени, според него, поради няколко причини:

"Лобито на МВР не иска такива текстове да бъдат въведени, защото това ще криминализира полицейското насилие. Защото такъв тип третиране рутинно и системно се прилага в полицейските управления.

Има и партии с патриархални разбирания, които внушават тезата, че мъжът трябва да е господар в отношенията с жената и може да малтретира по-слабия - жена или дете".

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България U19 с първи успех на световното първенство по волейбол за жени
България U19 с първи успех на световното първенство по волейбол за жени
След футболната агресия в Скопие - как ще се отрази на предстоящия мач в София?
След футболната агресия в Скопие - как ще се отрази на предстоящия мач в София?