НОВИНИ

Нова железопътна стачка във Великобритания

нова железопътна стачка великобритания
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:02, 29.09.2023
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Във Великобритания от днес започва нова вълна от стачки в железопътния транспорт. Лидерът на синдиката на машинистите Мик Уилън не изключи стачките да продължи и по Коледа, тъй като не вярва, че правителството или индустрията искат намиране на решение на трудовия спор.

Повече от 12 железопътни компании ще бъдат засегнати от стачните действия на машинистите, които членуват в Aslef, днес, в събота и следващата сряда, но на практика и през всички останалите дни на следващата седмица се очакват проблеми с движението на влаковете, тъй като много от машинистите ще откажат да работят извънредно. Възможно е влаковете на много от компаниите изобщо да не се движат.

Пътниците бяха предупредени да проверяват предварително състоянието на движение преди да се отправят за гарите. Правителството и работодателите казват, че направените от тях оферти за подобряване на заплащането, които Aslef отхвърли, продължават да са на масата за преговори. Синдикатът твърди, че от машинистите се иска да пожертват условията си на труд в замяна на увеличение на заплатите под инфлацията.

Датите на стачката са съобразени и с предстоящия конгрес на управляващата Консервативна партия, така че да създадат максимално неудобство на участниците в него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър продължава подготовката си за сезона с волейболен турнир в Италия
Хебър продължава подготовката си за сезона с волейболен турнир в Италия
Извънредни проверки за качеството на въздуха в Русе
Извънредни проверки за качеството на въздуха в Русе