НОВИНИ

Новата учебна година в Украйна започва в бункери

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:28, 01.09.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Европа
Слушай новината

В Украйна днес започва новата учебна година. 400 000 деца ще учат дистанционно. В районите, където обучението е присъствено, в учебните заведения вече са изградени бункери.

5 метра под класните стаи. Без прозорци и дневна светлина. До 24 февруари, когато започна войната, едно помещение е съблекалня - вече е бункер. Така започва учебната година в едно от киевските училища.

"Когато сирените се включат, трябва незабавно да прекъснем всяко занимание и да слезем долу. Нашият персонал вече е обучен как да събере и евакуира децата", каза Михайло Альохин, директор на училище в Киев.

В бункера има лекарства, складирана е и храна, която трябва да стигне поне за 48 часа. Освен учителите, с децата в подземието винаги ще има медицински служител и психолог.

"Има много ясна тенденция, колкото децата живеят по-близо до границата с Русия или до фронта, толкова повече от тях ще се обучават дистанционно", каза Сергей Горбачов, образователен омбудсман на Украйна.

В Киев 132 000 деца се връщат днес в училищата, обяви кметът на украинската столица.

"Родителите се притесняват. Има деца, които ще учат от вкъщи през септември и октомври. Но искат да се върнат в училище през ноември. Надеждите са, че тогава нещата ще са по-добри", каза Михайло Альохин.

Образователните организации отчитат още една тревожна тенденция.

"Вече наблюдаваме, че учениците имат пропуски. Но първо трябва да спасим живота на децата и на учителите, да защитим инфраструктурата, да защитим хората. Тогава ще можем да наваксваме с обучението", каза Сергей Горбачов.

През 2021 г. учениците в Украйна били 4 милиона и 200 хиляди, показват данни на УНИЦЕФ. От началото на войната 2 милиона са напуснали страната. А 360 деца са били убити.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19-годишно момиче загина в района на Мальовица
19-годишно момиче загина в района на Мальовица
Пожар унищожи близо 3000 декара гора в Сакар
Пожар унищожи близо 3000 декара гора в Сакар