НОВИНИ

КЕВР решава на закрито заседание за цената на газа за септември

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:54, 01.09.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Енергийният регулатор решава на закрито заседание каква окончателно ще бъде цената на газа за септември. "Булгаргаз" поиска 17% увеличение на синьото гориво, което би вдигнало цената до 350 лева на мегават час.

Дотогава от държавната компания Булгаргаз имат срок да внесат своето окончателно предложение за нова цена на природния газ от днес. Първоначално от компанията поискаха синьото гориво да поскъпне с 6%. Преди дни обаче на открито заседание в КЕВР прогнозата се увеличи до ръст от 17 на сто или 350 лева за мегавтачас.

Само за последната година цената на природния газ се е увеличила с над пет пъти, а от началото на 2021 ръстът над 1000%. Очаква се тази тенденция да продължи с наближаването на зимния сезон.

Основна причина за исканото ново поскъпване е цената на природния газ, по който дружеството е купило синьо гориво. Изпълнителният директор на компанията Деница Златева обясни, че в момента цената на танкерите втечнен природен газ е около 400 лева за мегаватчас. Дружеството е успяло да закупи обаче само частични количества оттам. Основно около 50% от синьото гориво идват от Азербайджан но на по-висока от договорената цена. Причината е, че не е завършена новата българо-гръцка газова връзка и горивото минава по изключение през старата от Кулата до Сидерокастро.

Природният газ е основна суровина за топлофикациите. Досега от дружествата са изчислили, че ако продължи увеличението на цените, парното и топлата вода трябва да поскъпнат с до 60%. От комисията за енергийно и водно регулиране обявиха, че няма да увеличават отоплението поне до януари, но за след това няма гаранция. Това е засега колеги.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъщерята на Денис Родман е най-високоплатената футболистка в САЩ
Дъщерята на Денис Родман е най-високоплатената футболистка в САЩ
Нови карти за градския транспорт в София са в сила от днес
Нови карти за градския транспорт в София са в сила от днес