НОВИНИ

Нови карти за градския транспорт в София са в сила от днес

Цанка Николова
от Цанка Николова
11:50, 01.09.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
шофьорите градския транспорт софия отново продават билети
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Абонаментна карта за 0.68 лв. на ден и месечна за 10 лева за родители. Това са част от новите превозни документи за градския транспорт в столицата.

Младежи до 26 години, независимо дали работят или учат, могат да пътуват с годишна карта за 250 лева. Тя важи за цялата градска мрежа, включително и за метрото. Няма ограничение в броя на пътуванията и превозните средства, които младежите използват. Пътуването с нея излиза по 0.68 лв. на ден и така сравнено с редовната карта за столичния градски транспорт, младежите пътуват два месеца безплатно. Картата им дава възможност и за три месеца безплатно гледане на българско кино на специална платформа.

Срещу цена от 200 лева за година учениците и студентите ще могат да пътуват в столицата. Картата се въвежда за първи път и ще важи за целия обществен транспорт. С нея неограниченото пътуване излиза 0.54 лв. на ден. Зареждането е еднократно срещу документ от училище или университет в София, ако ученикът или студентът за първи път влизат в съответното учебно заведение. Ако и до момента са имали карта, не е необходимо да представят уверение. Запазва се и сегашната месечна карта от 20 лева.

Годишната абонаментна карта, която се превърна в един от най-търсените превозни документи, вече ще може да се плаща на 3 вноски, а не както досега - само на две. Първоначалната вноска е с валидност до 3 месеца на стойност 150 лева; втората вноска е за следващите три месеца - 120 лева, а за второто полугодие или последните 6 месеца цената е 100 лева. Ако следващата вноска не бъде платена, то картата вече не е валидна. Цената за плащане наведнъж остава непроменена - 365 лева.

Още една нова услуга влиза в сила от днес. Тя е в помощ на младите родители на деца до 2 години. Родителят, който е в отпуск за отглеждане на детето си, вече може да ползва месечна карта на стойност 10 лева за цялата градска мрежа. Единственото е изискване е представяне на уверение за неговия статут в пункт на Центъра за градска мобилност.

Новите карти за пътуване дават повече възможности за пътуване за младежи, ученици, студенти и родители. Всички превозни документи са достъпни онлайн и могат да бъдат зареждани на платформата: https://webportal.sofiatraffic.bg/

От 1 януари 2023 г. ще влязат в сила и новите билети за пътуване в градския транспорт. Те ще бъдат на цена от 1,60 и 2,20 лв., а пътниците ще могат да се прекачват на различни видове градски транспорт в рамките на 30 или 60 минути. До края на годината ще важат настоящите тарифи на билетите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР решава на закрито заседание за цената на газа за септември
КЕВР решава на закрито заседание за цената на газа за септември
Председателят на борда на директорите на "Лукойл" е открит мъртъв, паднал от 6-ия етаж на болница
Председателят на борда на директорите на "Лукойл" е открит мъртъв, паднал от 6-ия етаж на болница