НОВИНИ

Нови правила за електронна търговия и деклариране на ДДС влизат в сила от 1 юли

правила електронна търговия деклариране ддс влизат сила юли
bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 03.06.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

От 1 юли влизат в сила нови ДДС правила в Европейския съюз, които улесняват изпълнението на съществуващите задължения, свързани c ДДС и намаляват административната тежест на предприятията, които извършват трансгранични онлайн продажби.

Зa улеснение на онлайн търговията е разработен електронен портал (електронна система за обслужване на едно гише - one-stop shop/OSS), в който предприятията, извършващи онлайн продажби, дa се регистрират за целите на ДДС по електронен път в една държава членка за всички извършвани от тях вътреобщностни дистанционни продажби на стоки и доставки на услуги към крайни клиенти.

Досега тези предприятия бяха задължени да се регистрират във всяка държава от ЕС, преди да могат да извършват продажби нa крайни клиенти в съответната държава, уточняват от НАП. Режимът за обслужване на едно гише (one-stop shop/ОSS) може да се използва за деклариране на дължимия ДДС върху стоки и услуги, продавани онлайн в целия EC на крайни клиенти, което намалява разходите за привеждане в съответствие с до 95%.

Важна промяна е възможността от 1 юли българските компании, които оперират на европейския пазар да могат да декларират и плащат електронно ДДС за всички извършени от тях вътресъюзни продажби с една тримесечна справка декларация, работейки само с данъчната администрация в своята държава членка, дори в случай на трансгранични продажби.

Междувременно режимът за обслужване на едно гише при внос улеснява събирането, декларирането и плащането на ДДС за продавачи, които доставят стоки извън ЕС на крайни клиенти в ЕС. На практика това означава, че тези доставчици и електронни интерфейси могат да събират, декларират и плащат директно ДДС на избраните oт тях данъчни органи, вместо клиентите да плащат ДДС при внос в момента нa доставката на стоките. Това улеснява предприятията, като същевременно защитава онлайн купувачите от скрити разходи, допълват от приходната агенция.

Друга съществена промяна е свързана с отмяната на специалния режим за освобождаване от ДДС за внасяни пратки в ЕС, чиято стойност не надвишава 22 евро. Чрез премахването на този режим европейските предприятия ще могат да се конкурират при по-равни условия с предприятията от трети страни.

Всяка държава членка на ЕС има OSS портал, където онлайн търговците (включително търговците, които управляват електронен интерфейс) могат да се регистрират. За България регистрациите по специалните режими са интегрирани в Портала за електронни услуги на НАП. Достъпът до електронни услуги ще може да се осъществява само с квалифициран електронен подпис.

Повече за новите правила за ДДС в електронната търговия след 1 юли 2021 г. може да видите във видеото в канала на НАП в YouTube. Допълнителна информация може да намерите и в рубриката "ДДС при електронна търговия в ЕС" в сайта на Агенцията, както и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спряха дейността в сечище на територията на ловно стопанство заради незаконна дървесина
Спряха дейността в сечище на територията на ловно стопанство заради незаконна дървесина
Цветелин Чунчуков продължава кариерата си в Румъния
Цветелин Чунчуков продължава кариерата си в Румъния