Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Новия разкрития на ММС: Клубове-фантоми са участвали в последния конгрес на БФС

от БНТ
20:12, 14.02.2022
Чете се за: 04:30 мин.
Спорт
радостин василев искаме предизвикаме колапс някоя федерациите
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министерството на младежта и спорта (ММС) излезе с официална позиция, в отговор на Българския футболен съюз (БФС) по-рано през деня.

Футболната централа обвини спортния министър Радостин Василев в отправянето на "безочливи и манипулативни атаки" към ръководното звено и допълни, че в БФС не се извършват никакви нередности.

Сега, от ММС излязоха с позиция, в която уточняват, че Василев не е правил опити за внушения, а е информирал обществото единствено за факта на постъпили сигнали в Министерството на младежта и спорта за наличието на клубове-фантоми, които не извършват реална дейност, но са взели участие в последния конгрес на БФС. Към настоящия момент проверката на ММС по тези сигнали продължава.

Министерството информира, че в МВР е получен сигнал за осъществяван натиск от страна на представители на БФС в различни области на страната над представители на футболни клубове.

Позицията на ММС:

"Във връзка с позиция на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (БФС) ясно уточняваме, че министърът на младежта и спорта Радостин Василев не е правил опити за публични внушения. Напротив - той е информирал обществото единствено за факта на постъпили сигнали в Министерството на младежта и спорта (ММС) за наличието на клубове-фантоми, които не извършват реална дейност, но са взели участие в последния конгрес на БФС. Към настоящия момент проверката на ММС по тези сигнали продължава.

Друг коментиран от министър Василев факт е и липсата на оригиналната проектна документация в ММС, по която БФС е получил финансиране от 818 000 лв. за организацията и провеждането на Европейското първенство по футбол за юноши до 17 г., на което страната беше домакин през 2015 г. За този факт е подготвен сигнал, който ще бъде депозиран в Министерство на вътрешните работи (МВР) още утре.

Днес ММС беше информирано от МВР за получен от тях сигнал за осъществяван натиск от страна на представители на БФС в различни области на страната над представители на футболни клубове.

На първо място Българският футболен съюз трябва да се съобразява със законите, действащи в Република България. На второ място БФС осъществява дейността си на базата на издаден лиценз от ММС. Изпълнителният комитет на БФС следва да има предвид, че по отношение на законите на Република България, принципите на ФИФА и УЕФА се прилагат субсидиарно и то само по отношение на спортната регулация. В настоящия случай министърът е коментирал действия, които са от изключителната компетентност на ММС и държавата.

Министър Василев е много добре запознат със значението на термина „държавна намеса“ в работата на спортна федерация и той никога не си е позволявал да осъществява такава. Надяваме се, че БФС не счита, че може да съществува и функционира в състояние на национален законов вакуум и да изразява несъгласие с действията на институциите в Република България, оправдавайки се с термина „държавна намеса“. Няма спортна федерация, която да не се съобразява с националното законодателство и институции. БФС не прави изключение.

При положение, че БФС е бил „обект на изключително сериозна по мащабите и публичността си проверка от страна на всички държавни органи“ не би следвало членовете на Изпълнителния комитет да се притесняват от бъдещи контролни действия, които ММС и други държавни органи ще предприемат.

Трябва да бъде категорично ясно на цялата футболна общественост, че няма сила, която да попречи на ММС и държавата да извършват проверки и да изискват спазването на законите в страната", гласи отговорът на ММС към БФС.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Преустановено е черпенето на газ от Чирен
Кирил Петков: Преустановено е черпенето на газ от Чирен
Искри между настоящия и бившия премиер след нова информация по темата "Барселонагейт"
Искри между настоящия и бившия премиер след нова информация по темата "Барселонагейт"