Новооткритият боклук в Червен бряг е свързан с Бобокови и Красимир Живков

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:20, 01.06.2020
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Днес зам.-ръководителят на специализираната прокуратура Ангел Кънев каза пред БНТ, че боклукът, намерен на територията на Червен бряг все още е с неустановен произход. Но има доказателства, че е свързан с дейността на организираната престъпна група за незаконен внос на опасни отпадъци, в която участват Красимир Живков и братята Бобокови.

От прокуратурата заявиха, че е открита връзка между боклука, намерен в Червен бряг и престъпната група за незаконен внос на опасни отпадъци, в която участват заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови.

Ангел Кънев, зам.-ръководител на Специализираната прокуратура: Категорично е доказано, че тези опасни отпадъци не са били третирани правилно. Не са били спазвани редица европейски регламенти. Всъщност това е най-големият проблем - екологичния елемент и екологичните престъпления, които групата е извършвала.

Проверка на експерти от РИОСВ Плевен е установила, че боклуците са заровени поне преди година, тъй като върху част от терена вече има поникнала трева. Количеството е около 30-40 кубика и се намира на мястото на бившето ТКЗС в района между Червен бряг и Пети квартал.

Данаил Тоновски, началник на звено "Инспекторат" в Община Червен бряг: Отпадъкът като отпадъчен материал прилича по-скоро на преработен отпадък от компютърни конфигурации, акумулатори може би. Пакетиран е в бегове и е заровен на мястото, което е констатирано.

Според служителите на общината теренът може да се окаже част от държавния поземлен фонд.

Данаил Тоновски, началник на звено "Инспекторат" в Община Червен бряг: Прикрито е доста умело. Силажна яма най-вероятно.Това действие е извършено в годините назад. Тепърва ще се уточнява по какъв начин, кой, как.

Гръбнакът на престъпната дейност е изграден от верига български и италиански дружества. Част от фирмите в Италия са контролирани от българи.

На този етап от разследването не може да се посочи кой от задържаните е бил ръководител, тъй като се събират още доказателства. Според разследващите бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов е оказвал чадър.

Ангел Кънев, зам.-ръководител на Специализираната прокуратура: В определени случаи длъжностните лица са утвърждавали протоколи, в които са отразявали абсолютно неверни обстоятелства, свързани с това, че търговски дружества контролирани от обвиняемите разполагат с определени технически мощности или обработват по правилния начин тези опасни отпадъци. Част от тези фирми дори не разполагат с ток и вода на терен и нямат абсолютно никакви технически мощности.

Относно списъка с известни имена и парични суми, намерен в дома на бизнесмена Атанас Бобоков, от прокуратурата заявиха, че ще поискат достъп до банковите им сметки не само у нас, но и в чужбина. Част от лицата ще бъдат разпитани като свидетели.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Издигат паметник на Динко Дерменджиев в Пловдив
Издигат паметник на Динко Дерменджиев в Пловдив
Борисов посрещна Вучич, инспектираха "Балкански поток" и АМ "Европа" (ОБЗОР)
Борисов посрещна Вучич, инспектираха "Балкански поток" и АМ "Европа" (ОБЗОР)