НОВИНИ

Списък с имена и крупни суми открит в дома на Атанас Бобошев (Обобщение)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:03, 30.05.2020
Чете се за: 03:32 мин.
У нас

10 обвиняеми за аферата с опасен боклук. Прокуратурата поиска постоянен арест за заместник-министъра на екологията Красимир Живков и бизнесмена Атанас Бобоков и рекордната парична гаранция от 1 милион лева за Пламен Бобоков. В разследването участва и италианската прокуратура "Антимафия".

Специализираната прокуратура разпространи веществено доказателство, открито в жилището на Атанас Бобоков - снимка, на гърба на която са изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото.

Срещу всяко от имената стоят парични суми в различни размери в левове и долари.

За момента се знае, че списъкът е намерен в дома на Атанас Бобоков. Не е ясно кога точно е правен, но се предполага, че е около 2004-2005-а година. В него например фигурира името на разстреляния банкер Емил Кюлев, както и имената на много други, свързани с прехода, хора, както и на богати бизнесмени.

Разследващите предстои да изясняват с каква цел е правен този списък и какво се крие зад сумите срещу имената, които са в лева и щатски долари. "По света и у нас" потърси за коментар PR-ите на братя Бобокови, но те казаха, че ще излязат с позиция най-рано утре.

Иначе по аферата с боклука разследващите са установили, че за момента в организираната престъпна група участват седем души, сред тях са зам.-министърът на екологията Красимир Живков, братя Бобокови и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен, както и плевенски бизнесмен.

Други трима са обвиняеми за данъчни престъпления, без да са част от групата. За четирима ще се иска постоянен арест, за двама домашен арест, един с рекордна парична ганация от 1 милион лева. Вече са определени гаранции на тримата обвиняеми, които са укривали данъци.

Разследването на аферата с вноса на отпадъци и преработката на опасни такива, оказа се вече е напуснало границите на страната ни.

Ангел Кънев - зам.-ръководител на Специализираната прокуратура: По това наказателно производство има сформиран съвместен екип за разследване с колеги в Италия, конкретно с "Антимафия". Като основната линия е свързана с изясняване на фактическата обстановка и факти и обстоятелства свързани с незаконния внос и законния такъв на опасни и неопасни отпадъци, така и с рециклиране и депониране на същите.

Разследващите твърдят, че обвиняемите контролирали фирми, които са регистрирани в Италия, като при обиските били намерени и електронни подписи на тези дружества. Според прокуратурата целта била да се изгради верига от фирми, чрез която да се създаде представа, че бизнесът с отпадъци е съвсем редовен.

Ангел Кънев - зам.-ръководител на Специализираната прокуратура: Категорично е установено от доказателствата към този момент, че голяма част от отпадъците въобще не са били третирани по предвидения от закона ред, дружествата, които са имали издадени разрешителни не са имали фактическата възможност да извършват такава дейност.

От прокуратурата твърдят още, че част от площадките, които тези фирми притежавали дори нямали ток, вода и канализация, които били задължителни за преработка на отпадъци. Други фирми пък били само регистрирани, а дейността им била само по документи. Според наблюдаващия прокурор Генка Брезашка фиктивната дейност била подпомагана от зам.-министъра на екологията, който отговарял за управлението на отпадъците.

Генка Брезашка - прокурор в Специализираната прокуратура: Зам.-министърът Красимир Живков е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което само по себе си не е престъпно. Но той е извършвал неправомерни действия, с които е подпомагал противозаконната дейност на братя Бобокови свързана с вноса и износа на отпадъци.

Имало събрани доказателства, че Живков притискал свои подчинени в екоминистерството, както и директори на регионални екоинспекции да издават разрешителни за внос на отпадъци на фирми свързани с братя Бобокови. Впоследствие пък тези бази не трябвало да бъдат проверявани. На територията на плевенската екоинспекция дори имало случаи, при които проверки са извършвани, но в протоколите били записвани неверни данни, за да се представи, че всичко отговаря на изкисванията.

Сийка Милева - говорител на главния прокурор: Повдигнато е и обвинение за вторично престъпление за управление на опасни отпадъци.

Установено било още, че голяма част от опасните отпадъци, които са изкупувани от фирма на братя Бобокови въобще не били преработвани или рециклирани. При обиск в дома на Атанас Бобоков е намерена цветна снимка.

Сийка Милева - говорител на главния прокурор: На гърба на която бяха изписани имена, които съответстват на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са изписани големи суми пари.

Разследващите предстои да изясняват каква е целта на списъка, а по преценка на наблюдаващите прокурори някои от посочените ще бъдат разпитани като свидетели. Любопитни доказателства, оказа се, са намерение и в дома на Пламен Бобоков.

Сийка Милева - говорител на главния прокурор: Автобиография със снимки на длъжностни лица от министерство на правосъдието и МРРБ. Както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки, умишлени престъпления.

До момента е установено, че прокурорът не познава никой от обвиняемите по разследването за отпадъците. Предстои да се изясни, обаче, с каква цел Пламен Бобоков е съхранявал автобиографии и снимки на държавни служители.

Днес прокурор Ангел Кънев, който е един от наблюдаващите прокурори по разследването срещу Васил Божков за хазартния му бизнес, отговори и на въпрос дали прокуратурата проверява есемесите и документите, разпространени от обвиняемия хазартен бос. От думите му стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанов вече е разпитван по това разследване.

Сийка Милева - говорител на главния прокурор: Станаха много фалшивите новини за прокуратурата и това е една от фалшивите новини, която се тиражира. Доколкото си спомням още преди две седмици главния прокурор посети Ореховица и там лично той каза, че ако постъпи сигнал в прокуратурата той незабавно ще бъде проверен.

Ангел Кънев - зам.-ръководител на Специализираната прокуратура: Свидетелят Горанов беше разпитан изключително подробно лично от мен. Като мога да подчертая, че по това дело са разпитвани като свидетели и други зам.-министри и министри. Събират се доказателства изключително интензивно, проверяват се всички изложени от обвиняеми Божков и останалите обвиняеми факти и обстоятелства.

Прокурор Кънев коментира още, че както по разследването срещу Васил Божков, така и по разследването по аферата с отпадъците не е изключено да бъдат повдигани още обвинения на още хора, в това число и на длъжностни лица. По разследването за отпадъците утре Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да се произнесе по исканията за определяне на мерки за неотклонение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Палеж по непредпазливост е основната версия за пожара в зеленчуковата борса в Кърналово
Палеж по непредпазливост е основната версия за пожара в зеленчуковата борса в Кърналово
Берое победи Арда в контрола
Берое победи Арда в контрола