НОВИНИ

Протестната вълна обхваща все повече градове в САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:57, 30.05.2020
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Поредна бурна нощ в американския град Минеаполис - смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, при ареста му, продължава да предизвиква протести.

Кой всъщност е Флойд? Той е известен като "нежният гигант" - физиката му е впечатляваща, но характерът му е благ, казват приятелите му. Идва в града преди няколко години - след като е лежал в затвор за влизане с взлом. Бил е грижовен баща, разказва бившата му половинка и майка на шестгодишната им дъщеря.

Освен в Минеаполис смъртта на Флойд предизвика демонстрации и сблъсъци с органите на реда в десетки американски градове, включително и пред Белия дом във Вашингтон. Властта призовава за успокояване на обстановката.

Въпреки наложения полицейски час, улиците на Минеаполис отново се превърнаха в арена на сблъсъци между демонстранти и полиция. Протестиращите хвърляха камъни, палеха и чупеха всичко по пътя си. Служителите на реда отвръщаха със сълзотворен газ и водни оръдия. Части на Националната гвардия помагат на полицаите, но дори и те не успяха да респектират излезлите на улицата. Пентагонът има готовност да изпрати военни части в щата Минесота.

Не става дума за смъртта на Джордж и за истинските неравенства, а за това, че случаят се използва за създаването на хаос, каза губернаторът на Минесота, и призова хората да прекратят протестите.

Тим Уолц - губернатор на Минесота: Силно съм разтревожен за хората - трябва да си отидете у дома, трябва да се приберете. Целта на всичко това - а виждаме, че то обхваща цялата страна, е да затрудни решаването на тези проблеми.

Към прекратяване на насилието призова и кметът на Минеаполис.

Джейкъб Фрей - кмет на Минеаполис: Ние сме много повече от това. Като град можем да бъдем толкова по-добри. Не е доблестно да палиш града си. Не е гордост да ограбваш местния бизнес, превърнал се в символ на квартала. Ако ви е грижа - на това трябва да се сложи край! Това трябва да спре!

Джордж Флойд почина в болница, след като при арестуването му полицаят Дерек Човин в продължение на почти 8 минути притиска главата му към земята. На клип, заснет от случаен минувач, се чува как Флойд многократно повтаря, че не може да диша. На Човин вече ми е повдигнато обвинение за убийство, определена му е гаранция от 500 хиляди долара, в понеделник той ще се изправи в съда. Тримата други полицаи, участвали в задържането на Флойд, са уволнени, но не са подведени под съдебна отговорност.

А протестната вълна обхваща все повече градове в САЩ - за кратко напрежението ескалира пред Белия дом във Вашингтон. В Ню Йорк множеството скандираше искания за справедливост, а в Бруклин - един от кварталите на мегаполиса, бяха арестувани 70 души. В Лос Анджелис полицай беше обграден от хора, удрян и замерян с предмети, при опит да задържи демонстрант. Сблъсъци с органите на реда и вандалски прояви имаше още в Портланд, Детройт, Далас. А в Оукланд, по информация на ЦНН, е при размириците е загинал служител от федералната охрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА-София победи Ботев (Враца) в контролна среща
ЦСКА-София победи Ботев (Враца) в контролна среща
Два пъти по-малко заразени с COVID-19 у нас от началото на май
Два пъти по-малко заразени с COVID-19 у нас от началото на май