НОВИНИ

НС обсъжда актуализацията на Бюджет 2022: Без ДДС за хляб и брашно, ток и газ - без акциз

Николай Минков
от Николай Минков
20:04, 29.06.2022
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Трети ден продължава бюджетният маратон в парламента. За 10 часа днес депутати успяха да свалят ДДС на хляб и брашно и да намалят данъка за топлоснабдяване и газоснабдяване. Скандали съпътстваха голяма част от дебатите.

Скандал в парламента, след като вицепремиерът Корнелия Нинова призова депутатите да гласуват компенсация за бизнеса заради скъпия ток, който след 1 юли остава без държавна подкрепа. Снощи бюджетната комисия не излезе с решение.

"Всички работодатели, фирми, организации, ме потърсиха с тревога, затова че и трите предложения в бюджета, касаещи помощ за икономката и бизнеса, не са приети в комисията. Обръщам се към вас с апел, намерете разумно решение да не оставим икономиката без подкрепа", заяви Корнелия Нинова.

Председателят на бюджетната комисия реагира остро.

"Г-н председател, моля да не допускате такова нравоучение от Корнелия Нинова към нас. Когато казвате, че сте загрижени за бизнеса, излизате от залата с цялата си загриженост. Благодаря ви!", заяви Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия, ИТН.

От ГЕРБ-СДС обвиниха правителството в оставка, че не е предложило никакви компенсации, а тяхното предложение за 80% компенсация решава проблема.

"Ситуацията е такава, каквато я направи управляващата коалиция. Нинова пропусна момента да каже какво е предложило правителството да реши тези проблеми за компенсация на общини, детски градини, болници и малък бизнес, които в България ще останат без подкрепа от държавата", заяви Александър Иванов, ГЕРБ-СДС.

Стигна се до размяна на реплики между Цончо Ганев от "Възраждане" и председателстващият заседанието Кристиан Вигенин.

"Не е нормално да се допуска да се изказва министър, който в цялото си присъствие вкарва в заблуждение специално НС, защото когато говориш от името на целия бизнес, пропуска, че вчера бяха обсъждани 4 компенсации за бизнеса", заяви Цончо Ганев, "Възраждане".

Депутатите приеха нулев ДДС за хляба и 9% за парното и газоснабдяването. Пламен Абровски от ИТН поиска същата мярка и за други продукти:

"Освен 0% ДДС на хляба, да имаме и 0% ДДС на брашното. Второто ми предложение касае намаляване на 9% ДДС за плодове и зеленчуци и олио".

Само с 1 глас повече нулевата ставка ДДС и за брашното беше приета. Оказа се, че той е на Антоанета Цонева, която обясни, че се е объркала и поиска трето гласуване, против правилника. Последваха остри реакции от депутатите.

"Това, което казвам, е, не че машината е сбъркала, а че аз съм натиснала неправилно бутона. Моето желание е да гласувам против, а не за", заяви Антоанета Цонева, ПГ на "Демократична България".

"Може да се окаже, че е гласувала грешно за това правителство, може да се окаже, че е гласувала грешно и на изборите", коментира Мустафа Карадайъ от ДПС.

"Много грешки в тази зала са се случвали при гласуване с техническо средство или нещо друго, но тук е важна волята на народния представител", заяви Филип Попов от БСП.

"За това, че е гласувала "за", не ѝ дава право да гласува трети път", каза Ива Митева от ИТН.

След 15-минутна почивка и консултации с юристи председателят на парламента Мирослав Иванов обяви, че вотът е редовен и така ДДС-то на брашното падна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна размени с Русия 144 войници
Украйна размени с Русия 144 войници
Левски обърна Локомотив Сф в контрола
Левски обърна Локомотив Сф в контрола