НОВИНИ

НС отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:25, 15.04.2022
Чете се за: 08:02 мин.
У нас
отхвърли кандидатурата любомир каримански управител бнб
Слушай новината

Депутатите отхвърлиха кандидатурата на Любомир Каримански за управител на Българската народна банка (БНБ).

Въпреки ниския праг, който се изискваше за одобрение на кандидатурата, а именно 69 гласа, те не бяха събрани. Срещу кандидатурата се обявиха още в неделя от "Продължаваме промяната", които имаха собствен кандидат в лицето на Андрей Гюров, но впоследствие оттеглиха номинацията му. За повече експертна и по-малко политическа личност се обявиха от "Демократична България" и БСП.

Днес за кандидатурата на Каримански гласуваха "за" 58 депутати от "Има такъв народ" и ДПС. Срещу се обявиха останалите партии. От ГЕРБ обаче поискаха прегласуване, защото нарочно не са гласували при първия път. При второто гласуване предложението също не беше прието.

Изборът на гуверньор стана причина за един от разривите в управляващата коалиция. Депутатът от "Има такъв народ" и председател на бюджетната комисия - Любомир Каримански остана единственият кандидат за поста управител на БНБ. Кандидатът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров се оттегли в неделя с мотив, че няма достатъчно подкрепа за него. Той обяви, че не иска да бъде избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС и не иска кандидатурата му да е причина за раздор в коалицията.

Любомир Каримански: Помията срещу мен полетя след като вече не бях единствен кандидат

Гласуването на кандидатурата на Любомир Каримански предизвика разгорещен дебат в пленарна зала. Тя беше представена от председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

„Няма никакъв смисъл да го представям. Господин Каримански беше основната причина да има два тежки бюджета. Той поправяше целият бюджет, за да няма някакви глупости в тях. По признание на г-н Асен Василев, той е работил много ефективно с него. Каримански има опит в банковата система - не само има опит, но и това работи. В момента коалицията има представен кандидат за управител на БНБ и трябва да проявите отговорност. Ако вие подходите лековато, той може да бъде избран или не и това ще зависи от гласовете на опозицията, а не на управляващите", каза Йорданов.

Процедурата беше разкритикувана от ГЕРБ-СДС.

"За нас има много въпроси, на които дължите отговори – стана ли ясно кой и защо притискаше кандидата за гуверньор г-н Каримански да се откаже от тази кандидатура? Кога г-н Рашков ще открие кой беше оня заплашвач - румънски гражданин, който изпрати смс на Каримански? Как г-н Гюров взе това лидерско решение да се оттегли – с обещание за по-висок пост ли? Как вие цените морала на някой, който беше подкрепян за председател на бюджетната комисия - как гласувате за г-н Каримански да изнесе два бюджета, а изведнъж той не покрива летвата ви за нулева толерантност към корупцията, защото, пак цитирам: "няма морални качества за висота, каквато се изисква за гуверньор на БНБ?", попита Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Атанасова поиска управляващите да се извинят и на двамата кандидати.

"Сега очаквам да се извините на двама души в тази зала – на г-н Гюров, че му беше позволено да бъде унижаван, защото първо не се сетихте за неговата блестяща кандидатура и не го номинирахте. Вторият човек, на когото трябва да се извините, е г-н Каримански, защото си позволихте през всичките тези 27 дни да направите същото и изляхте в пряк смисъл помия върху неговата кандидатура", каза Атанасова.

От "Възраждане" обявиха, че ще гласуват против, защото не подкрепят приемането на България в еврозоната. Оттам настояват за задължителен референдум по темата.

"Ние очаквахме ясна и точна позиция. Не е нормално да си бил в реалния бизнес. Така или иначе управителят на БНБ няма да реши, но трябва да има твърда позиция. Не можем да приемем отношението към еврозоната и златото", коментира Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане"

"Ние виждаме, че нито единият, нито другият кандидат не поставя под съмнение членството на България в еврозоната и ние няма как да подкрепим този избор.", каза Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане".

"Защо обвързвате приемането на еврото към управителят на БНБ, като знаете, че решението се взима от народното събрание?", попита Пламен Абровски, от ПГ на "Продължаваме промяната".

Тома Биков лансира нова идея - ГЕРБ-СДС да подкрепи кандидатурата на Любомир Каримански с мотив да не се допусне "Асен Василев да овладее еврофондовете". От БСП отговориха:

"Кандидатът за БНБ ще бъде избран с вашите гласове на вашата партия. Джибко Бибибко не е моя реплика и сега вие ще подкрепите кандидата на партията, която ви нарече Джипко Бибибко. Напълно ви съчувствам"., заяви Георги Свиленски, от ПГ на "БСП за България"

В отговор Тошко Йорданов от "Има такъв народ" обясни, че управляващите сами са виновни за ситуацията, в която са попаднали. Той посъветва Свиленски от БСП да не говори "глупости". От ДПС също коментираха.

"Толкова много неточности не бях слушал. Ако идваха от младите колеги, по бих ги разбрал, но те идват от цялата зала", каза Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

По думите му е невярно да се твърди, че Каримански не е компетентен.

"Олигархът, който се опитва да глътне цяла България, ще му приседне. Иска да си вземе лиценз на македонската банка. Вие си мислите, че тук има някаква тъпа фиксация. Това вреди на държавата", каза още Цонев.

В момента управител на Българската народна банка от 2015 г. е Димитър Радев. Мандатът му изтече през лятото на миналата година, но оттогава досега не се намери кандидат за поста му. Радев ще остане управител на БНБ до избор на нов.

Банката се ръководи от управителен съвет, който се състои от 7 души. Трима подуправители на основните банкови управления - емисионно, банково и банков надзор се избират от Народното събрание, а останалите трима се назначават с мандат от президента.

В момента членове на управителния съвет на банката, който заседава най-малко веднъж месечно, са управителят Димитър Радев и подуправителите - Калин Христов, който се занимава с емисионно управление, Нина Стоянова - банково управление, Радослав Миленков, който отговаря за банковия надзор, Елица Николова, Людмила Елкова и Николай Неновски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алън Пардю ще води ЦСКА във "Вечното дерби"
Алън Пардю ще води ЦСКА във "Вечното дерби"
Рязко застудяване предстои в неделя
Рязко застудяване предстои в неделя