Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

НС прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет

Николай Минков
от Николай Минков
10:18, 27.08.2021
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание прие със 130 гласа „за“, 45 - „против“ и 20 - „въздържали се“ на първо четене актуализацията на държавния бюджет за тази година, предложен от служебния кабинет.

Той предвижда реален растеж на БВП от 3.5% при заложено повишено потребление на домакинствата от 2,8 на сто и очакван годишен растеж от 3.6 на сто. Средногодишният коефициент на безработица е заложен на 5.3%. Очаква се до края на 2021г. да се увеличи до 3.3%.

По време на дебатите от всички парламентарни групи дадоха заявка, че между първо и второ четене ще направят сериозни предложения за редакции - както на начина на определяне на приходите и разходите, така и на структурирането на харчовете.

Така приетият от парламента актуализиран бюджет на служебното правителство предвижда прогнозираното увеличение на приходите да е 1,3 млрд. лв. или 1,1% от БВП, съответно от ДДС 0.8 млрд. лв., от ДДФЛ 0.3 млрд. лв, от корпоративни данъци 0.2 млрд. лв.

Това позволява увеличение на разходите с 1,21 млрд. лева или 1% от прогнозния БВП. Парите ще бъдат разпределени по отделни пера: 400 млн. лева – подкрепа за бизнеса, 222.4 млн. лв. – за социална подкрепа, 200.1 млн. лв. – за мерки в областта на здравеопазването, 133 млн. лв. - за провеждане на избори през 2021 г., 53.4 млн. лв. - за МВР и Министерство на правосъдието, 100 млн. лв. - за регионалното министерство, до 16.3 млн. лв. - за Комисията за енергийно и водно регуиране, за да плати загубени дела, 30 млн. лв. - за подпомагане на въздушните превозвачи, 0.08 млн. лв. за Българския институт по метрология, 35 млн. лева - за увеличаване на средства в резерва за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

Законопроектът предвижда влошаване на салдото по държавния бюджет с 141.3 млн. лева спрямо първоначалните резерви. Така дефицитът по държавния бюджет за 2021 година ще стане 5,6 млрд. лв или 4,4% от прогнозния БВП.

По този начин общият дефицит на касова основа ще бъде 3,6% от прогнозния БВП.

“Ние няма да подкрепим бюджета и ще гласуваме против, защото, първо, нямаме доверие на служебното правителство,и второ, няма да подкрепим, защото не участваме в управляващото мнозинство", каза Тома Биков.

"Г-н Биков, вие не сте от управляващото мнозинство и това е една първа стъпка да се направи стабилен бюджет, и бюджетът, който приемаме, е последният отпечатък от политиката, водена от ГЕРБ", отговори му Крум Зарков.

"Поведението на ГЕРБ изглежда като саботаж и бойкот да се бойкотира подкрепата за хората след хаоса. И ние от "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще настояваме да бъдат подкрепени най-тежко пострадалите отрасли като туризъм, транспорт и земеделските производители", каза Мая Манолова.

"Проблемът е, че е направен по тертипа на ГЕРБ, като се дава възможност на правителството да харчи огромни средства и да ги насочва към сектори с приятелски фирми, и това слава богу, може да се оправи от Народното събрание между двете четения, и "Има такъв народ" ще работи в тази посока, за да не може кабинетът да харчи както си иска и да облагодетелства някакви хора", коментира Тошко Йорданов.

"Очевидно бюджетът се нуждае от актуализация и поради пандемичната криза и поради новата вълна на COVID-19, която вече става все по-силна", заяви Найден Зеленогорски.

"Това е порочният модел и вие го продължавате и това ми били някои новости в политиката. Ако това са новостите, ви съветвам да не правите партия. Това е закачка", коментира Йордан Цонев.

"Г-н Цонев, благодаря за коментарите по бюджета. Шегите - извън тази зала. Искам да ви призова да гласувате за актуализацията и поемам отговорността между първо и второ четене да работя с депутати, които имат желание за корекции", отговори му Асен Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 90 са жертвите на атентатите в Кабул, ранените са над 150
Най-малко 90 са жертвите на атентатите в Кабул, ранените са над 150
Цветана Пиронкова срещу Дария Касаткина на старта на US Open
Цветана Пиронкова срещу Дария Касаткина на старта на US Open