НОВИНИ

Деница Сачева: По-скоро отиваме на нови избори

bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 27.08.2021
Чете се за: 03:50 мин.
Политика
Слушай новината

"Това, което се случва в момента, много ясно показва, че президентът Румен Радев може би не иска да има редовен кабинет и би искал той да ръководи организацията на изборите, които предстоят, особено на президентските избори. На практика той е в перманентна предизборна кампания. Знаете още от предходните парламентарни избори. Така че, ние сме скептични към това, че ще може да има редовен кабинет. Може би по-скоро отиваме на избори". Това каза Деница Сачева от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Тя допълни, че те ясно са заявили, че ще бъдат опозиция, приемат резултатите от изборите, така че на този етап предстои да видят дали останалите политически партии ще могат да се организират и да направят редовен кабинет от какъвто безспорно има нужда. Но повтори, че според нея шансовете на този етап очевидно са много малки.

"За нас не е добра новина тогава, когато има нестабилност, когато има хаос. Разбира се, ние ще бъдем отговорни и разумни и ще дадем нашия принос към това, което предстои като дебат по линия на актуализацията на бюджета, защото наистина би било много жалко, ако влезем в зимата с политическа, икономическа, социална и здравна криза едновременно", допълни Сачева.

По думите ѝ изглежда, че на този етап държавата върви към нови предсрочни избори, защото "всички политически сили, които би трябвало да могат да говорят заедно и да излъчат правителство, в момента са на различни позиции".

"При всички положения трябва да се говори за това как ще се актуализира бюджетът, защото очевидно ще влезем в 2022 година без бюджет, което означава, че ще трябва да започнем да харчим по 1/12-та, съответно от бюджета за 2021 година", каза Сачева.

"Трябва да се говори и за промените в Изборния кодекс, които ние сме предложили, защото избори 2 в 1 или съответно няколко поредни седмици носят турбуленции и проблеми", добави тя.

И обясни предложението на ГЕРБ-СДС да се използват освен машини и хартиени бюлетини на изборите.

"Ние сме предложили промени в Изборния кодекс по отношение на това да се използват и хартиени бюлетини, за да може да се облекчи процесът, който ще предстои при избори 2 в 1 евентуално. Също така сме предложили задължително да се броят разписките от машините. Всеки ден се говори за това, че може би има нужда от още машини. Може би ще има затруднения по отношение на някои от избирателите, които ще имат затруднения да гласуват на една машина два пъти с различни карти. Това ще забави в значителна степен процеса. Много са въпросителните и както виждате никой не е сигурен, че избори 2 в 1 ще бъдат проведени по начин, който да бъде добър за българските граждани. Напротив, всички политически сили изразяват своите опасения от ниска избирателна активност. А ниска избирателна активност означава ниска легитимност на следващия парламент", каза Сачева.

Репортер: Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с "Демократична България"
Христо Иванов: Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с "Демократична България"
Мая Манолова: Предложения нито за премиер, нито за министри ще правим
Мая Манолова: Предложения нито за премиер, нито за министри ще правим