Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Корнелия Нинова: В разговора с останалите партии всеки може да предложи министри и премиер

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 27.08.2021
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Ще започнем първо с политическия документ, трябва да има разговори, съгласие и черно на бяло подписи какво ще се прави. След това отваряме разговора за министри и премиер. Нека всеки да си каже мнението, може всеки да предложи и в един спокоен и разумен разговор заедно да решим.

Това заяви в "Денят започва" лидерът на БСП Корнелия Нинова. Днес левицата ще получи от президента Румен Радев третия, последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание.

Лидерът на БСП допълни, че обмислят да започнат разговори поотделно с партиите, но след това ще направят четиристранна среща. Важно е на тази среща да присъстват лидерите на партиите.

"Целта е да се опитаме да намерим общото и да се изгладят различията между тях, които се появиха в първия тур преговори с първия мандат. В политическия документ, който дори ИТН подписаха накрая, постигнахме съгласие по отношение на това какво да се прави и кога да се направи, и след това те влязоха в противоречие за състава на Министерския съвет и на министрите. За нас е важно първо политиките и след това персоналният състав, който трябва да изпълнява тези политики", каза Нинова.

По думите ѝ има добра база да стъпят на първоначалния документ, където и четирите партии са били съгласни. Тя допълни, че го има общото виждане, че трябва да се състави редовен кабинет заради тежките кризи, които ни чакат.

"Различията са техните противоречия, нашата роля в момента е на медиатор, на партия мандатоносител, която трябва да тушира тези противоречия и да намерим общ език. Затова и вчера казахме, че няма да предложим готов Министерски съвет и министър-председател, защото това миналия път е довело до противоречия между партиите на протеста. Ние запазихме добър тон, диалогичност, можем да говорим с всички в момента, така че ще опитаме, длъжни сме да опитаме", коментира Нинова.

На въпрос говори ли си с лидера на "Има такъв народ" тя отговори, че наскоро са разговаряли за съставяне на правителство. По думите ѝ позицията на Слави Трифонов е много важна за БСП, защото те са първа политическа сила и без ИТН не може да има стабилен кабинет, но това, което има да казва Слави Трифонов, трябва да го каже сам.

Нинова беше категорична, че трябва да се промени моделът на досегашното управление - трябва лидерите да надскочат себе си и партиите да се отворят към безспорните приоритети.

"Искахме да променим този модел, но състоянието, в което се намира парламентът, и някак си невъзможността да съставим кабинет дава въздух на стария модел. Много пъти съм казвала от трибуната на парламента: старият модел не си е отишъл, той просто беше разклатен. Сега даваме възможност този модел да се окопае, да се окопити, и на едни евентуални следващи избори да се върне", каза още лидерът на БСП.

Премиерският пост не я блазни. Според нея това е проява на разум, защото някоя от другите партии не би приела лидерът на едната да е премиер, всеки би имал претенции. Тя припомни, че преди 5 години Бойко Борисов ѝ е предложил да стане председател на Народното събрание, но е отказала по принципни съображения.

"Има авторитети, има подготвени хора, има почтени хора, които няма да крадат" - смята Нинова.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Хаджигенов: Консенсус ще бъде постигнат, дали ще се постигне правителство, е друго
Николай Хаджигенов: Консенсус ще бъде постигнат, дали ще се постигне правителство, е друго
Проф. Петко Салчев: НЗОК има достатъчно средства, няма да спрем плащанията
Проф. Петко Салчев: НЗОК има достатъчно средства, няма да спрем плащанията