НОВИНИ

Проф. Петко Салчев: НЗОК има достатъчно средства, няма да спрем плащанията

bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 27.08.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

Направени са разчети и Здравната каса има достатъчно средства да плати за амбулаторното лечение на пациенти леки и средни симптоми на коронавирус. Тук се включват освен прегледи и различните видове изследвания. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" проф. Петко Салчев - управител на НЗОК.

"При разчетите искахме допълнително около 25 млн. за изследванията, които ще бъдат правени, заделени са 5 млн. за колегите в първичната помощ, 5 млн. в специализираната извънболнична помощ. Средствата ще бъдат достатъчни и смятам, че касата и от миналата година, и тази година не е спряла да се разплаща със своите договорени партньори. Има достатъчно средства и искам да успокоя, че ние няма да спрем плащанията", каза Салчев.

Той уточни, че за да се дадат безплатни лекарства на болните от коронавирус на амбулаторно лечение, пациентът задължително трябва да посети лекар. Трябва да бъде прегледан, да му бъдат направени изследванията и по електронен път ще му бъде изписана рецепта, и ще му се предоставят лекарства. Вече лекарят няма да дава информация по телефона, както досега.

Проф. Петко Салчев каза още, че Здравната каса се разплаща и вчера е пуснал средства от т.нар. "неблагоприятни условия" към болниците и извънболничната помощ. Всичко е изплатено, увери той.

Управителят на НЗОК отрече да има злоупотреби със средства на касата в ковид кризата.

"Ние заплащаме дейност, която е извършена. Там, където виждаме, че не е извършена дейността, не я заплащаме.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: В разговора с останалите партии всеки може да предложи министри и премиер
Корнелия Нинова: В разговора с останалите партии всеки може да предложи министри и премиер
В пустинята Атакама заваля сняг
В пустинята Атакама заваля сняг